γυναίκα
diotima.org.gr

Γυναίκες που υφίστανται βία (λεκτική, οικονομική, σωματική) ή παρενόχληση. Καθημερινά ακούμε να συμβαίνουν γύρω μας περιστατικά βίας. Τις περισσότερες φορές τα θύματα είναι γυναικείου φύλου. Ο δράστης δεν είναι πάντα άγνωστος γι’ αυτές. Τα 3/4 των επιθέσεων πραγματοποιούνται από γνωστά πρόσωπα των θυμάτων. Ο πατέρας, ένας συγγενής, το αφεντικό, ο σύντροφος τους ή ένας οικογενειακός φίλος είναι μερικοί από τους πιθανούς δράστες.

Η έκφραση ότι η γυναίκα είναι το «αδύναμο φύλο» ξεκίνησε από μία απαρχαιωμένη κοινωνία. Τότε, που δεν της επιτρεπόταν ούτε η ελευθερία λόγου. Πλέον, όμως, ζούμε σε μία καθημερινότητα στην οποία η γυναίκα έχει διεκδικήσει και κατακτήσει επάξια τη θέση της. Δυστυχώς, όμως, τις γυναίκες τις βαραίνουν ακόμη πολλές ταμπέλες. Παρά τα καθημερινά επιτεύγματα που καταφέρνουν ως μαθήτριες, σύντροφοι, φίλες, μητέρες ζουν σε μία κοινωνία που σχεδόν απαιτεί από αυτές να εκτελούν όλους τους ρόλους τους άψογα.

Εάν μια γυναίκα δουλεύει πολύ, τότε παραμελεί την οικογένεια της. Εάν δεν δουλεύει, τότε τη συντηρεί ο άντρας της. Εάν φοράει μακριά φούστα, είναι πουριτανή και σεμνότυφη. Εάν φοράει μία κοντή είναι πρόστυχη. Το μακιγιάζ το χρησιμοποιεί για να κρύψει την ανασφάλειά της. Εάν όμως δεν βάφεται, τότε δεν προσέχει τον εαυτό της. Καθημερινά, μία γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με όλα όσα οι άλλοι νομίζουν για εκείνη. Για όσα εκείνη είναι και όσα μπορεί να κάνει. Ένας καθημερινός αγώνας να αποδείξει την αξία της σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Το πιο δυστυχές γεγονός είναι ότι πολλές φορές η κατακραυγή δεν έρχεται μόνο από άντρες, αλλά κι από άλλες γυναίκες. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε, ότι στην ανατροφή των αντρών παίζουν ρόλο και οι μητέρες τους. Αντί να προσπαθούμε συνεχώς να μαθαίνουμε στα κορίτσια για το πόσο σεμνές πρέπει να είναι και να μην προκαλούν τους άντρες, γιατί να μην διδάσκουμε στα αγόρια μας πως να τις σέβονται; Να τους μάθουμε πως η συνεύρεση δυο ανθρώπων πρέπει να είναι συναινετική. Να τους μάθουμε πως όταν και οι δυο σύζυγοι δουλεύουν, ο άντρας πρέπει να βοηθάει εξίσου στις δουλειές του σπιτιού. Ότι το σώμα της γυναίκας της ανήκει. Δεν είναι μηχάνημα αναπαραγωγής ανθρώπων, ούτε τρόπος εκτόνωσης αντρικής σεξουαλικής ηδονής. Ότι και τα δυο φύλα πρέπει να σέβονται το ένα το άλλο.

Όλα αυτά συμβάλλουν πολλές φορές σε μία χαμηλή αυτοπεποίθηση της γυναίκας. Την κάνουν να μην νιώθει σίγουρη και να φοβάται το αντρικό φύλο. Πολλές φορές την οδηγεί να αγκιστρώνεται συναισθηματικά σε καταστάσεις βίας και κακοποίησης, χωρίς να βρίσκει τη δύναμη να απομακρυνθεί.

Η συστηματική άσκηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει στην ισορροπία τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής υγείας. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου, η οποία στη συνέχεια τον θωρακίζει και μειώνει την ανοχή του σε καταστάσεις που τον υποτιμούν ή τον βλάπτουν. Ειδικότερα, η άσκηση βοηθά τη γυναίκα να γνωρίσει το σώμα της (τις δυνατότητες και τα όρια του)  και να το αγαπήσει. Επίσης, τη βοηθά να αποκτήσει ένα σώμα δυνατό, υγιές και γυμνασμένο.

Οι πολεμικές τέχνες, σε αντίθεση με τα όσα σκεφτόμαστε γι’ αυτές, έχουν κατά βάση ως στόχο την αυτοάμυνα κι όχι την επίθεση. Μία αυτοάμυνα που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε μία ενδεχόμενη επικίνδυνη κατάσταση. Θα σας παραθέσω, λοιπόν, μερικές από αυτές για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.

Aikido: Ai=αρμονία, ki=πνεύμα, do=τρόπος. Το aikido είναι μία τέχνη από την Ιαπωνία η οποία μας δείχνει τον τρόπο αρμονίας του σώματος. Βασίζεται μόνο στην άμυνα. Χρησιμοποιείται η μικρότερη ενέργεια για την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Brazilian Jiujitsu: υποταγή αντιπάλου. Σκοπός εδώ είναι να καταβάλεις και να υποτάξεις τον αντίπαλο να παραιτηθεί*όχι να τον τραυματίσεις.

Tae Kwon Do: η τέχνη αυτή δίνει έμφαση κυρίως στα χτυπήματα με τα πόδια, καθώς tae σημαίνει «κλοτσάω και καταστρέφω με το πόδι μου». Στηρίζεται στην ευλυγισία κι όχι τη δύναμη.

Krav Maga: το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Το krav maga στηρίζεται στην εξάσκηση πάνω σε ρεαλιστικά καθημερινά σενάρια. Με καταβολές από το στρατό του Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν άντρες και γυναίκες όλων των σωματότυπων. Εδώ δεν υπάρχουν κανόνες, καθώς ο μόνος στόχος είναι η επιβίωση. Δεδομένου ότι, όταν οι άνθρωποι ξαφνιάζονται και τους καταβάλει ο φόβος, αυτό τους κάνει να παγώνουν και να μην μπορούν να αντιδράσουν. Βασίζεται στη φυσική αίσθηση που έχουν όταν αντιδρούμε σε μία τέτοια κατάσταση και πως μπορούμε αυτό να το βελτιώσουμε. Ατού της: η γρήγορη ανέλιξη.

Μην φοβάσαι. Μην σιωπάς. Είσαι δυνατή. Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι η μόνη.

Σας αφήνω ένα βιντεάκι της Cynthia Nixon, που περιγράφει φανταστικά όσα ακούνε οι γυναίκες καθημερινά.

Girls Girls Girls Magazine – Be a Lady They Said

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

 1. Just want to say your article is as astonishing.
  The clearness for your put up is just spectacular
  and that i can think you’re an expert in this subject.
  Well together with your permission let me to seize your RSS feed to stay updated
  with drawing close post. Thanks one million and
  please keep up the rewarding work.

Comments are closed.