Η αρχή του οίκου μόδας Prada
Ο ιταλικός οίκος μόδας Prada ιδρύθηκε από τους Mario και Martino Prada το 1913 ως εταιρεία δερμάτινων ειδών. Ο οίκος Prada επεκτάθηκε σε 618 μπουτίκ παγκοσμίως και σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα έσοδα του, που η εταιρεία κληρονόμησε από τη Luisa Prada και την κόρη της Miuccia. Το 1978 ανέπτυξε την επιχείρηση σε ανδρικά και γυναικεία μόδα. Ρολόγια, αξεσουάρ, προϊόντα, καλλυντικά, ήταν μερικά από αυτά, που είχαν δημιουργηθεί για τον άνδρα και τη γυναίκα. Tι άλλο, όμως, γνωρίζουμε για τον ιταλικό οίκο;
Ο Mario Prada δεν πίστευε, ότι οι γυναίκες συγγενείς του έπρεπε να είχαν θέση στην εταιρεία.
Ο Mario ήταν κατά των γυναικών που εμπλέκονταν στην επιχείρηση σε υψηλόβαθμες θέσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο γιος του δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να αναλάβει την εταιρεία, με αποτέλεσμα η κόρη του Luisa Prada να πάρει το τιμόνι. Ήταν στη κορυφή της εταιρείας για δύο δεκαετίες και στη συνέχεια η κόρη της ανέλαβε να τη μετατρέψει στη μάρκα μόδας που γνωρίζουμε έως και σήμερα.
2. Η Saffiano lux τσάντα είναι ένα από τα παλιότερα σχέδια της Prada.
Δημιουργήθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Mario Prada, όταν η εταιρεία ήταν καθαρά δερμάτινων ειδών. Το δέρμα είναι ανθεκτικό στο ζεστό νερό και ανθεκτικό στις γρατσουνιές. Η Saffiano, σήμερα, είναι γνωστή κι ως Galleria.
3. Η Prada το 1919 έγινε ο επίσημος προμηθευτής της ιταλικής βασιλικής οικογένειας.
Το 1919 κατέκτησε το τίτλο του «Επίσημου Προμηθευτή της Ιταλικού Βασιλικού Οίκου». Αυτό αποτέλεσε σπουδαίο κατόρθωμα για την αρχή της μάρκας. Αφού μπόρεσαν να συμπεριλάβουν στο λογότυπο το Royal Crest.
4. Το γνωστό σακίδιο της Prada φτιάχτηκε από στρατιωτικό νάιλον.
Η Luisa συνεργάστηκε μαζί με τον Patrizio Bertelli για να δημιουργήσει νέες τσάντες στη σειρά του οίκου. Παράλληλα, την ίδια περίοδο τα δερμάτινα είδη άρχιζαν να απομακρύνονται. Η νέα σειρά σακιδίων από νάιλον κυκλοφόρησε το 1985 κατασκευασμένα από το ίδιο νάιλον στρατιωτικών προδιαγραφών, που ο Marion Prada κάλυπτε τους κορμούς των ατμομηχανών μέσα στη δεκαετία του 1920. Το 1988 το σακίδιο μεταφέρθηκε επίσημα στη γυναικεία ένδυση.
5. Η Prada παρουσίασε τη σειρά άνοιξη-καλοκαίρι 2009 με μοντέλα που έπεφταν συνεχώς κάτω, εξαιτίας των ψηλών τακουνιών.
Πολλά από τα μοντέλα έπεφταν την ώρα της πασαρέλας λόγω του ύψους των τακουνιών, με αποτέλεσμα πολλές κοπέλες να βγάλουν τα παπούτσια τους για να τελειώσουν το περπάτημα. Η Miuccia τότε αποφάσισε να αποσύρει τα παπούτσια από την κυκλοφορία, αφού ήταν ανέφικτο να πουληθούν στο εμπόριο.
6. Η Prada έχει μετοχές στη Gucci, έχει τον πλήρη έλεγχο της Jil Sander και κατέχει το 51% των Helmut Lang και Fendi.
Η Prada έχει προσπαθήσει να ανταγωνιστεί τον όμιλο Moët Hennessy Louis Vuitton για την ιδιοκτησία πολυτελών εμπορικών σημάτων. Επίσης, έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Gucci, της Helmut Lang και της Fendi. Επίσης, καταπολέμησε τον ανταγωνισμό από την Louis Vuitton, που ήταν ήδη ιδιοκτήτης της Dior και Givenchy. Αφού ανέλαβε επιτυχώς τη Gucci, η Prada έφτασε στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς προϊόντων πολυτελείας.
7. Η Miuccia Prada μισεί τα ρούχα, που είναι υπερβολικά σέξυ.
Σε μια συνέντευξη του 2003, η επικεφαλής σχεδιάστρια της Prada ανέφερε, ότι παρατηρεί μια απελπισία στις εμφανίσεις των Ιταλών και κυρίως των γυναικών. Αφού οι περισσότερες γυναίκες υπάλληλοι της εταιρίας προτιμούν να ντύνονται σέξυ.
8. Μια εγκατάσταση ενός καταστήματος μπορεί να βρεθεί σε έναν έρημο δρόμο. Όπως, για παράδειγμα, στο Valentine του Τέξας.
Το 2005 το γλυπτό Prada Marfa δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες Elmgreen και Dragset και θεωρήθηκε έργο καλλιτεχνικής γης. Η εγκατάσταση κόστισε 80.000 δολάρια και δημιουργήθηκε έτσι, ώστε σταδιακά να ξεθωριάζει, χωρίς ποτέ να επισκευάζεται και να συνδυάζεται με το ήσυχο τοπίο της ερήμου.
9. Η Miuccia Prada δεν χρησιμοποιεί το λόγκο της εταιρείας στα σχέδιά της.
Πολλοί οίκοι μόδας περιλαμβάνουν άφθονες και αξιοσημείωτες αναφορές στο λογότυπο και τα εμπορικά τους σήματα. Αλλά η Prada δεν το κάνει, γιατί, σύμφωνα με τον οίκο, τα προϊόντα τους αφορούν μόνο όσους γνωρίζουν τι ψάχνουν.
10. Η ετικέτα μόδας Miu Μiu κυκλοφόρησε επίσης από τη Miuccia Prada το 1993.
Με το όνομά της, το νέο Miu Miu δημιουργήθηκε για να προσελκύσει ένα μικρότερο σε ηλικία κοινό και τους διασημότερους. Κοίταξαν να επικεντρωθούν σε αυτό. Συνεργάστηκαν με γυναίκες σκηνοθέτες το 2012 και παρουσίασαν τις συλλογές τους σε μια σειρά σιωπηλών ταινιών μικρού μήκους, οι οποίες έκαναν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
11. Ο Giorgio Armani αποκάλεσε τον οίκο «φανταχτερό» και «άσχημο».
Ο συνάδελφος Ιταλός σχεδιαστής Armani δεν πιστεύει στη Miuccia. Στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου το 2011 κατηγόρησε την Prada, ότι είχε «κακό γούστο».
12. Ο οίκος απέκλεισε εντελώς τη συνεργασία με ένα high street brand.
Οι Balmain, Isabel Marant και Versace δημιούργησαν επιτυχημένες σειρές με την H&M. Η Miuccia Prada δεν προτίμησε την ιδέα της κακής αντιγραφής των σχεδίων της.
13. Η καθαρή αξία της Miuccia Prada είναι 6.800.000.000 δολάρια.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η Miuccia επέστρεψε στη λίστα των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο το 2012, αφού είχε βγει από κατάταξη για έξι χρόνια. Αναφέρεται, επίσης, ότι τα κέρδη της ανέρχονται σε περίπου οχτώ εκατομμύρια ετησίως. Υπάρχουν μερικοί σχεδιαστές μόδας που την ξεπερνούν, όσον αφορά τον πλούτο, αλλά ο Giorgio Armani αξίζει 7 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Ralph Lauren δύο δισεκατομμύρια. Η πρωτοποριακή ασυνήθιστη και πολυτελής αισθητική του οίκου είναι σε αντίθεση με πολλούς ιταλικούς οίκους. Καθώς εστιάζει σε μια εντελώς διαφορετική αισθητική που απομακρύνεται από την προφανή σεξουαλικότητα με τη Miuccia Prada στο τιμόνι του εγκεφάλου.
Παρόμοια άρθρα:
- Miuccia Prada x Raf Simons: a match made in heaven
- Όλο το παρασκήνιο του ομίλου Inditex και ZARA
- 10+7 πληροφορίες για τα H&M
Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.
Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: beasty.gr/ego-eimai-prada-ki-esi-nada/ […]
[…] Εγώ είμαι Prada κι εσύ nada […]
Comments are closed.