πηγή: www.doctordisney.com

Η Disney είναι μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κλάδο της ψυχαγωγίας και διαθέτει την ικανότητα να μαγεύει μικρούς και μεγάλους με τις διαχρονικές ιστορίες της. Ήδη από την αρχή της δημιουργίας της, το 1923, η εταιρεία έχει αυξηθεί στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αν εξετάσουμε το νόημα πίσω από τις ιστορίες και τους χαρακτήρες, πέρα από την αγάπη και την φιλία, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ορισμένα στερεότυπα. Πολλοί θα έχουν παρατηρήσει ότι σε κάποιες κλασικές της Disney, που διασκεδάζουν γενιές παιδιών εμπεριέχονται στοιχεία ρατσισμού. Έχει καταφέρει να ενσωματώσει στερεότυπα, όπως φύλου, καταγωγής  και χρώματος που δεν είναι προφανές στον μέσο θεατή και φυσικά στα παιδιά, που αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά-στόχου.

Αυτές τις ημέρες ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει μήνυμα προειδοποίησης ρατσιστικού περιεχομένου στην αρχή της ταινίας. Θα βρίσκεται εκεί για 12 δευτερόλεπτα και δεν θα μπορεί να παρακαμφθεί :

“Αυτό το πρόγραμμα περιέχει προσβλητικές αναπαραστάσεις και κακομεταχείριση ανθρώπων ή κουλτούρας. Τα στερεότυπα αυτά αποτελούσαν λάθος και εξακολουθούν να αποτελούν. Αντί να αποσύρουμε το περιεχόμενο τους , θέλουμε να αναγνωρίσουμε το αρνητικό αντίκτυπο που έχουν, να μάθουμε από αυτά , και να αποτελέσουν την αρχή διαφόρων συζητήσεων με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που μας περιλαμβάνει όλους.

Η Disney έχει δεσμευτεί στο να δημιουργεί ιστορίες με εμψυχωτικά και φιλόδοξα  θέματα που απεικονίζουν την πλούσια διαφορετικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας σε όλο τον κόσμο.

Για να μάθετε περισσότερα για το πώς οι ιστορίες αυτές έχουν επηρεάσει την κοινωνία, παρακαλώ κάντε κλικ εδώ

Πηγή εικόνας: npr.org

Αναρωτιέσαι σε ποιες ταινίες εμπεριέχονται αυτά τα στοιχεία;

Διάβασε παρακάτω:

 • Λαίδη και ο Αλήτης (1955)

  Disney Plus warning about racist scenes doesn't go far enough, kids say | Article | Kids News
  Πηγή: cbc.ca

Στην συγκεκριμένη ταινία, εμφανίζονται δύο άτακτες σιαμαίες γάτες, η Si και η Am, οι οποίες απεικονίζονται με αντι-ασιατικά στερεότυπα. Τραγουδούν ένα τραγούδι, όταν παρουσιάζονται, που περιλαμβάνει ασιατική μουσική και ήχους.

 • Οι Αριστόγατες (1970)
8 Disney Movies That You Probably Didn't Realize Are Racist
Πηγή εικόνας : readunwritten.com

Εδώ οι πλούσιες γάτες έχουν βρετανική προφορά ενώ οι άλλες όχι. Μία σιαμαία γάτα με όνομα Shun Gon παίζει πιάνο με ξυλάκια, σχεδιάστηκε ως ρατσιστική καρικατούρα ενός Ασιάτη.

 • Peter Pan (1953)

  The Racist History of Peter Pan's Indian Tribe | Arts & Culture | Smithsonian Magazine
  Πηγή εικόνας: smithsonianmag.com

Χαρακτηριστικό είναι το τραγούδι που ακούγεται να αναφέρεται στους “redskins”, δηλαδή στους ιθαγενείς Αμερικάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Πήτερ Παν και τα χαμένα αγόρια χορεύουν σε μία σκηνή φορώντας φτερά στο κεφάλι.

 • Το βιβλίο της Ζούγκλας (1968)
Christopher Walken Joins Jungle Book As King Louie - Anime Superhero News
Πηγή εικόνας: animesuperhero.com

Ένας πίθηκος, που ονομάζεται King Loui, με κακές γλωσσικές δεξιότητες, εμφανίζεται να τραγουδάει τζαζ και έχει χαρακτηριστεί ως ρατσιστική καρικατούρα των Αφροαμερικάνων.

 • Dumbo (1941)
Are The Crows In Dumbo Really That Racist?
Πηγή εικόνας: lifehacker.com.au

Μία ομάδα από κοράκια, βοηθούν τον Dumbo να μάθει πως να πετάει. Εμφανίζονται ως τεμπέλικες που καπνίζουν πούρα και να εξυμνούν με ρατσιστικό ύφος των σόου πλανόδιων τραγουδιστών.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

 • bbc.com
 • moveitmag.gr
 • mylife.com.cy
 • nytimes.com
 • npr.org

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.