Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, η θεατρικΗ παρΑσταση «Ήρωες» ανέβηκε για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου Και ήταν και οι τρεις εκεί: Και ο Γιάννης Φέρτης και ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Και μαντέψτε.. ήταν ΚΑΙ οι τρεις υπέροχοι για ακόμη μια φορά.

Οι «Ήρωες» του Gerald Sibleyras παίρνουν σάρκα και οστά στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Τρεις γκρινιάρηδες βετεράνοι στρατιωτικοί ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Ζουν με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με την φαντασία τους την ανημποριά τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο. Αυτή η συγκινητική και ανθρώπινη κωμωδία μετουσιώνει αυτούς τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες καθώς με τη σκέψη τους ταξιδεύουν εκεί που οι ίδιοι δεν μπορούν να φτάσουν.

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ:

Οι εντυπώσεις μας από την παράσταση σίγουρα δε θα μπορούσαν να «χωρέσουν» σε μια παράγραφο. Η παράσταση ήταν πολύ καλή, άρτια εκτελεσμένη και στο τέλος σου άφηνε μια γλυκόπικρη αίσθηση. Σε αρκετά σημεία ήταν συγκινητική, ενώ σε άλλα αρκετά αστεία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι: ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με τους Γιάννη Φέρτη, Δημήτρη Πιατά, Ιεροκλή Μιχαηλίδη δεν έχασε ποτέ κανείς! Και τι εννοώ με αυτό; Μα φυσικά πως με τρεις σπουδαίους ηθοποιούς το αποτέλεσμα πάντα θα σε δικαιώνει ανεξάρτητα από την υπόθεση, την σκηνοθεσία και τα σκηνικά. Τρεις άντρες σταθμός για την ελληνική υποκριτική, τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους τόσο ως άνθρωποι, όσο και μέσα στους ρόλους τους, που κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το πιο όμορφο, να βλέπεις δηλαδή τόσο διαφορετικούς ανθρώπους να συνεργάζονται και να βγάζουν αυτό το όμορφο αποτέλεσμα. Και οι τρεις ήταν υπέροχοι, συγκινητικοί, αστείοι και μας συνεπήραν με τις πηγαίες ερμηνείες τους και τη γλυκύτητα τους. Τρεις άξιοι ηθοποιοί, με εξαιρετική πορεία ο καθένας τους και άρτιο δέσιμο μεταξύ τους ξεδιπλώνουν όλο τους το χιούμορ επί σκηνής προκαλώντας αρκετό γέλιο, όσο και συγκίνηση. Αν μπορούσα να διαλέξω τον αγαπημένο μου από τους τρεις θα επέλεγα σίγουρα τον κύριο Πιατά, ο οποίος ήταν πραγματικά στο πετσί του ρόλου και οι θεατρικές του επιδόσεις ήταν εντυπωσιακές! Το ίδιο ισχύει φυσικά και με τους άλλους δύο κυρίους, απλώς ο κύριος Πιατάς ήταν αυτός που ξεχώρισα από τη βραδιά. Με λίγα λόγια και οι τρεις τους ήταν μια αισθητική απόλαυση και η κατανομή των ρόλων, φυσικά, άριστη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΣΑ:

Το σκηνικό ήταν λιτό, προσεγμένο, χωρίς εναλλαγή κατά τη διάρκεια της παράστασης, αφού επαρκούσε, ώστε να εξελιχθεί η ιστορία σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, έπεφταν φύλλα που συμβόλιζαν το πέρασμα των ημερών και γενικότερα το χρόνο που περνά, όπου το βρήκαμε μια αρκετά λειτουργική ιδέα και ιδιαίτερα δημιουργική. Η μουσική που είχε κατά τη διάρκεια της πτώσης των φύλλων ήταν αρκετά μελαγχολική και σε προϊδέαζε για την συνέχεια της ιστορίας και τη διάχυτη μελαγχολία που υπήρχε γενικά στο έργο. Τόσο η σκηνοθεσία, όσο και τα υπόλοιπα τεχνικά μέσα (μουσική, σκηνικά, φώτα) ήταν υπεραρκετά έτσι ώστε να προσδώσουν την ένταση και να τονίσουν την μελαγχολία που υπήρχε. Με λίγα λόγια αν δεν ήταν αυτά τα τεχνικά μέσα και αυτή η σκηνοθεσία, ίσως το αποτέλεσμα να μην ήταν το ίδιο, καθώς μπορεί οι όποιες αλλαγές να κάλυπταν τις καταπληκτικές ερμηνείες, κάνοντας το έργο «φορτωμένο» ή και ανιαρό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙI: ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το σενάριο ήταν του συγγραφέα Gerald Sibleyras. Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Gérald Sibleyras γεννήθηκε το 1961 στο Παρίσι. Το έργο του «Heroes» ή «Le Vent des Peupliers» (Ο άνεμος των Λευκών) γράφτηκε το 2003, και έκανε πρεμιέρα στο Théâtre Montparnasse λαμβάνοντας τέσσερις υποψηφιότητες βραβείου Molière, συμπεριλαμβανομένου και του καλύτερου συγγραφέα (Meilleur Auteur-Best Author). H κωμωδία Ήρωες παρουσιάστηκε και στο θέατρο Vakhtangov στην Ρωσία σε σκηνοθεσία του Rimas Touminas. Εν συνέχεια το έργο μεταφράστηκε από τον Τομ Στόππαρντ και παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου. Τιμήθηκε με το Lawrence Olivier Best New Comedy Award. Την απόδοση του έργου στα ελληνικά έκανε η Μαριάννα Τόλη.

Ένα αρκετά όμορφο και καλοδουλεμένο κείμενο που πραγματευόταν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό της ζωής και του θανάτου, ή ορθότερα της «υπόλοιπης ζωής» μέχρι το θάνατο. Ένα αρκετά συγκινητικό και καίριο ζήτημα μέχρι σήμερα, το οποίο συνεχίζει να ταλαιπωρεί και να «αγχώνει» όλους μας. Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, δεν θίχτηκε έτσι, αντιθέτως περνούσε απαλά εξ αιτίας των κωμικοτραγικών σκηνών και των δόσεων χιούμορ. Γενέθλια που μπορεί να σηματοδοτούν θάνατο, προβλήματα υγείας, μεγάλη ηλικία και φράσεις όπως «Πρόβλημα χρόνου δεν υπάρχει… Έχουμε μπόλικο στη διάθεσή μας», δίνουν μια πιο μελαγχολική όψη στο έργο. Σίγουρα λοιπόν θα συγκινηθείτε και θα γελάσετε πολύ! (Ίσως γελάσετε περισσότερο). Επίσης, πραγματεύεται σχετικά με την τρίτη ηλικία και την εγκατάλειψη-απομόνωση της από τον υπόλοιπο κοινωνικό περίγυρο. Ένα απλό, γλυκό σενάριο λοιπόν. Το οποίο ωστόσο έχει ένα μειονέκτημα, λείπει η κορύφωση, το στοιχείο της ανατροπής. Με λίγα λόγια ενώ ήταν αρκετά καλοδουλεμένο και όμορφο σενάριο, είχε ροή, αρχή-μέση-τέλος, δεν είχε κάποιο σημείο που να απογειώνεται.

Παρά το μικρό αυτό μειονέκτημα, ήταν μια πανέμορφη παράσταση, με εξαιρετικές ερμηνείες,μια χαρμολύπη σε ένα απλούστατο, αλλά όμορφο σκηνικό που σε βάζει απόλυτα στο συναίσθημα της παράστασης! Την συστήνουμε ανεπιφύλακτα λοιπόν.

Τη συστήνουμε κυρίως για όποιον:

  1. Θέλει να δει στο θέατρο αυτούς τους τρεις σπουδαίους ηθοποιούς.
  2. Θέλει να δει μια όμορφη παράσταση που θα τον συγκινήσει.
  3. Θέλει να δει μια όμορφη παράσταση που θα τον κάνει να γελάσει.
  4. Θαυμάζει το καλό θέατρο και θέλει να δει μια καλή παράσταση.

Αν θες και εσύ να την δεις δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το θέατρο: http://vasilakou.theater/

 

Στις εξής μέρες και ώρες:

Τετάρτη & Κυριακή : 18.00
Σάββατο: 21:00

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τετάρτη: 16€, φοιτητικό 12€, ΑΜΕΑ & ανέργων 10€
Σάββατο: 20€, φοιτητικό 14€, ΑΜΕΑ & ανέργων 10€
Κυριακή: 18€, φοιτητικό 12€, ΑΜΕΑ & ανέργων 10€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

• Προπώληση ηλεκτρονικά στο: www.viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 και στο δίκτυο φυσικών σημείων Viva.
• Στα εκδοτήρια του θεάτρου, Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ. 2110132002-5 & 2121042777 (ώρες ταμείου: 10:00 πμ- 9:00μμ)

6
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΌταν οι προσευχές εισακούονται: Ένα βιβλίο που δε θα τελείωνε ποτέ!
Επόμενο άρθροΑπό 3 Δεκεμβρίου η παράσταση «ΛΑ ΠΟΥΠΕ» στο θέατρο «Από μηχανής»
Ονομάζομαι Βαθίστα Ρούλα (από το Ζαχαρούλα αλλά ποτέ δεν με φωνάζουν έτσι) και είμαι 20 χρονών. Είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ με τη σχολή να αποτελεί κύριο στόχο μου, αφού για χρόνια η Δημοσιογραφία ήταν το παιδικό και εφηβικό όνειρο μου. Στον ελεύθερο χρόνο μου αγαπώ να επισκέπτομαι καινούρια μαγαζιά και περιοχές, μου αρέσει επίσης να ακούω μουσική, να διαβάζω βιβλία και να γράφω για ό,τι μ αρέσει και με απασχολεί. Συνήθως θα με βρεις κάπου έξω από το σπίτι με ένα βιβλίο αγκαλιά. :)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.