Διαβάσαμε το βιβλίο “Ήρωες Σε Στάση Εργασίας” της Ιωάννας Θέου, που ανήκει στην κατηγορία του ελληνικού θεάτρου. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κατά βάση σατιρικό. Κατακρίνει την σύγχρονη πολιτική κατάσταση της χώρας μας. Οι ήρωες του έργου δεν βλέπουν καθόλου με θετικό μάτι την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας. Ας κάνουμε μια αναφορά στους ήρωες του έργου:

1)Οδυσσέας:Φυσικά αποτελεί τον δημαγωγό και ρήτορα της ιστορίας. Όμως,δεν εντάσσεται ποτέ σε κόμματα και παρατάξεις αλλά ακολουθεί μόνο όσους εξουσιάζουν.

2)Μήδεια:Στο μυαλό μας όταν ακούμε Μήδεια σκεφτόμαστε την παιδοκτόνο και μάγισσα όπου έκανε διάφορα ξόρκια για να σώσει τον εαυτό της.Στο συγκεκριμένο έργο παρουσιάζεται γεμάτη φιλοδοξία η οποία γνωρίζει καλά του κανόνες και γι αυτό θεωρείται δύσκολή αντίπαλος.Θέλει να ανέβει στην εξουσία και να αλλάξει την ιστορία και τις ζωές των ανθρώπων.

3)Άδμητος:Ο ήρωας αυτός χαρακτηρίζεται από ναρκισσισμό,γελοιότητα και υποκρισία.Κυβερνά με σκοπό την εξαπάτηση και τις ψεύτικες υποσχέσεις.Τέλος,προσπαθεί να απλοποιήσει την ελληνική γλώσσα για να μην βγει στο προσκήνιο η αμάθεια του.

4)Ηλέκτρα:Είναι μια φιλόδοξη γυναίκα,εξουσιομανής όπου ανήκει στην αντιπολίτευση και θα προβεί ακόμη και σε φόνο για να ανέβει στην εξουσία.Δεν έχει ηθικούς φραγμούς.

5)Ηρακλής:Αποτελεί τον δημόσιο υπάλληλο και στόχο έχει να κάνει επανάσταση στο μέλλον.Ανήκει στους εξουσιαζόμενους.

6)Ελένη:Φιλάρεσκη γυναίκα που αγαπά το χρήμα και τους ωραίους νέους.Ανήκει στην ανώτερη τάξη και λόγω της πλήξης της ετοιμάζει εξωτικά ταξίδια.

7)Προμηθέας:Θεωρείται ο ευεργέτης των ανθρώπων και είναι αρκετά ανήσυχο πνεύμα με επαναστατικό χαρακτήρα και καλλιτεχνική φύση.

8)Αθηνά Και Απόλλωνας:Tα κακομαθημένα παιδιά του Δία.Η Αθηνά διακατέχεται από αλτρουισμό ενώ ο Απόλλωνας είναι πιο ανασφαλής και θέλε να κάνει επίδειξη της δύναμής του.

9)Συγγραφέας:Ανίκανος και δεν έχει διάθεση να βοηθήσει τους ήρωες.Το γιατί δεν έχει απαντηθεί ακόμη.

Όλα ξεκινάν στο γραφείο του συγγραφέα όπου όλοι οι ήρωες κάνουν την εμφάνισή τους ξαφνικά ο καθένας ξεχωριστά.Ο συγγραφέας μένει έκπληκτος και αναρωτιέται τι συμβαίνει.Οι ήρωες μεταξύ τους, γεμάτοι σύγχυση, συζητούν για την κατάντια και την υποβάθμιση της τέχνης στην σύγχρονη Ελλάδα αλλά κυρίως το βασικό θέμα του διαλόγου τους είναι η πολιτική κατάσταση. Βέβαια δεν εκλείπουν και τα πειράγματα καυστικού χαρακτήρα μεταξύ ηρώων.Όλοι οι ήρωες έχουν ένα σκοπό και ένα βασικό αίτημα από τον συγγραφέα που τους ρωτάει ποιοι είναι και τι θέλουν.Οι ήρωες του έργου επιθυμούν ο συγγραφέας να αλλάξει την ιστορία τους.Θα συμφωνήσει ο συγγραφέας;Γιατί οι ήρωες θα κάνουν στάση εργασίας;

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.