H εικαστικός και συγγραφέας Δελίνα Βασιλειάδη δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου με τίτλο «Πέρασμα» από την Κάπα εκδοτική.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Πέρασμα» από την Κάπα εκδοτική, πως προέκυψε ο τίτλος αυτός;

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Προκειμένου να απαντήσω σε αυτό, πρώτα πρέπει να μιλήσω λίγο για το ίδιο το βιβλίο. Το Πέρασμα είναι ένα υπαρξιακό δράμα, ή πιο σωστά μια υπαρξιακή φάρσα, όπου ο βασικός ήρωας, ο Πέτρος, μέσα στο βρόμικο, σκονισμένο και ακατάστατο διαμέρισμά του πακετάρει και τακτοποιεί πυρετωδώς ρούχα, βιβλία, πράγματα προκειμένου να μετακομίσει και να πάει κάπου, κατά τα δικά του λεγόμενα, πολύ καλύτερα. Μια μετακόμιση, δηλαδή ένα πέρασμα από το ένα μέρος σε ένα άλλο, βρίσκεται στην καρδιά του έργου. Αξιοσημείωτο, βεβαίως, είναι ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια της μετακόμισης έχει κληθεί να βοηθήσει τον Πέτρο ο φίλος του, Λάζαρος, ο οποίος, όμως, τον περισσότερο χρόνο τον περνά σε μια κουνιστή πολυθρόνα, δίχως να δείχνει καμία διάθεση να τον συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πορεία προς την αυτογνωσία, τη μετάβαση ή τη μετακίνηση του ανθρώπου από μια κατάσταση σε μια άλλη. Καθώς ο χρόνος είναι για όλους μοιραία πεπερασμένος, περνά αμείλικτος και ολοένα λιγοστεύει, το Πέρασμα είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να μεταβεί από την πληγή στην ίαση, από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν κάποιος το επιθυμεί και είναι διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα. Για αυτόν τον λόγο επέλεξα ως τίτλο τη λέξη «Πέρασμα». Επειδή σηματοδοτεί την πορεία του ήρωά μου, αλλά και όλων των ανθρώπων. Όλοι ανεξαιρέτως, και κατά τη διάρκεια της ζωής μας αλλά και στο τέλος της, αναπόφευκτα διασχίζουμε περάσματα που οδηγούν σε προορισμούς είτε γνώριμους και επιδιωκόμενους, είτε εντελώς άγνωστους.

Πόσο σημαντικές πιστεύετε πως είναι οι αναμνήσεις για τη ζωή ενός ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα για την εξέλιξη του; 

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Είναι εξαιρετικά σπουδαίο ο άνθρωπος να συγκεντρώνει σε όλη τη διάρκεια της πορείας και της ζωής του εικόνες, στιγμές, αναμνήσεις, να δημιουργεί σχέσεις και δεσμούς με άλλους ανθρώπους, να επικοινωνεί, να δρα, να μη μένει άπραγος. Οι στιγμές της ευτυχίας που βιώσαμε τελικά θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας και θα φωλιάζουν στην καρδιά μας, όσος καιρός κι αν περάσει. Αν ο άνθρωπος δεν δρα, δεν κινείται, δεν ζει, πώς μπορεί να εξελιχθεί και να ωριμάσει; Όλες οι καταστάσεις που βιώνουμε, όλες οι χαρές αλλά και οι δυσκολίες που συναντούμε στη ζωή μας, μας βοηθούν να ωριμάσουμε και να προχωρήσουμε. Αρκεί, βέβαια, να μπορούμε να αξιολογήσουμε σωστά τα πράγματα και να εκτιμήσουμε ορθά τις καταστάσεις. Μόνο όταν ο άνθρωπος σταθεί με κριτική ματιά απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό θα καταφέρει να αντιληφθεί το ποιος πραγματικά είναι, τι θέλει και τι πιστεύει, ώστε τελικά, να κινηθεί προς την ενηλικίωση.

Πόσο δύσκολη είναι η ενηλικίωση του σύγχρονου ανθρώπου; 

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Η μετάβαση από την παιδική και εφηβική ηλικία στην ενηλικίωση και την ωριμότητα είναι μια διαδικασία που απαιτεί διαρκή προσπάθεια. Απαιτεί δράση, σκέψη, κόπο. Δεν είναι κάτι ούτε εύκολο ούτε απλό. Το οφείλουμε, όμως, στον εαυτό μας να το επιδιώκουμε. Να επιζητούμε να βαδίζουμε στον τραχύ δρόμο ώστε με κάθε βήμα να γινόμαστε λίγο καλύτεροι, λίγο σοφότεροι. Πρέπει να επιλέγουμε όχι το απλό, το εύκολο, το λαμπερό, το συνηθισμένο, αλλά το ακατόρθωτο, το ιδιαίτερο. Κι ας είναι μια επίπονη διαδικασία, ενδεχομένως και μοναχική πολλές φορές. Μόνο όταν ο άνθρωπος συγκρούεται, παλεύει με τον ίδιο τον εαυτό του προκειμένου να προχωρήσει λίγο πιο μπροστά, να πάει λίγο πιο ψηλά, μόνο τότε ωριμάζει και κάνει την υπέρβαση. Όσο δύσκολη κι αν είναι, όμως, η επιλογή αυτή, τόσο το αποτέλεσμα δικαιώνει.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Πέρασμα».

Αν έπρεπε να χαρακτηρίζατε με δυο λέξεις τον Πέτρο και τον Λάζαρο, ποιες θα ήταν; 

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Ποιητής και Επίκουρος.

Έχετε γράψει και δύο παιδικά βιβλία, τι ήταν αυτό που σας ώθησε και σας γοήτευσε σε αυτό το κοινό;

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Διάβαζα πολύ και έγραφα από πάντα. Κείμενα, λέξεις, στίχους, ιστορίες, θέατρο. Ομολογώ, όμως, πως, αν και λατρεύω τα παιδιά, δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα παιδικό παραμύθι ή παιδικό διήγημα μέχρι τη γέννηση της κόρης μου. Τότε ξεκίνησα να της διαβάζω παραμυθάκια, αλλά και να της διηγούμαι δικές μου ιστορίες. Κάποια στιγμή αυτές οι ιστορίες βρήκαν το δρόμο προς το χαρτί. Κι έτσι προέκυψε η έκδοση των δυο παιδικών παραμυθιών μου: Η Νεράιδα της πιπίλας, ένα παραμύθι για μικρά παιδιά που ακόμα χρησιμοποιούν πιπίλα και κοιμούνται με αυτήν, είχε διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό παιδικού παραμυθιού που είχε διοργανώσει η ΑΝΙΜΑ εκδοτική και πλέον κυκλοφορεί από τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο. Είναι η ιστορίας μιας νεράιδας η οποία, κάθε φορά που ένα παιδάκι αποφασίζει μόνο του να ξεφορτωθεί την πιπίλα του, αυτή πηγαίνει το βράδυ στο σπίτι του, την παίρνει και στη θέση της αφήνει κάποιο δώρο για το παιδί. Το σημαντικό, όμως, είναι πως το παραμύθι μιλά για την αγάπη και την καλοσύνη, για τις σημαντικές αποφάσεις που τα ίδια τα παιδιά παίρνουν ανεξάρτητα από το πόσο μικρά ή μεγάλα είναι, καθώς και τις συνέπειές τους, αλλά και τη δύναμη και την αξία της οικογένειας.

Το άλλο βιβλίο μου Τα χαμένα χρώματα του Ουράνιου Τόξου (εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη), που έχει ήδη εξαντληθεί και πάμε για δεύτερη επανέκδοση, μιλά για τη δύναμη της φιλίας, το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν γύρω μας καλοί άνθρωποι που μας αγαπούν και είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές μας, για το ότι δεν πρέπει να τα παρατάμε με την πρώτη δυσκολία κι ότι κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του αρκεί να προσπαθήσουμε και να μη χάσουμε την ελπίδα μας. Πρόκειται για την ιστορία ενός το Ουράνιου Τόξου που ξαφνικά χάνει όλα τα όμορφα χρώματά του και γίνεται εντελώς γκρι. Το ουράνιο τόξο απαρηγόρητο κρύβεται στο δάσος και κλαίει νιώθοντας ντροπή, απόγνωση και θλίψη. Ευτυχώς, ένα κοριτσάκι, η Λίλα, το βρίσκει και αποφασίζει αμέσως να το βοηθήσει. Επειδή, όμως, δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει στρέφεται στη φίλη της, τη Σοφή Κουκουβάγια, η οποία και δίνει τη λύση: Η Φύση θα φέρει πίσω τα χρώματα στο ουράνιο τόξο. Η Φύση και τα λουλούδια. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι μέσα από τις λέξεις, μέσα από τις ιστορίες μου το κάθε παιδί να μπορεί να αναπτύξει τη φαντασία του, να μαγευτεί, να ονειρευτεί, να ωριμάσει. Στόχος είναι τα παιδιά να καταλάβουν την τεράστια αξία της αγάπης, της φιλίας, της οικογένειας, της καλοσύνης. Να αγαπήσουν τη Φύση, που μας δίνει ζωή, μας τρέφει, μας φροντίζει.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην απογοητεύονται από τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Άλλωστε γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που μας βοηθούν, μας αγαπούν και μας συμβουλεύουν σωστά. Αν στραφούμε σ’ αυτούς, τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους δασκάλους, τότε όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα του παραμυθιού μου Τα χαμένα χρώματα του Ουράνιου τόξου. Ας αγκαλιάσουμε με αγάπη ο ένας τον άλλον και θα ανακαλύψουμε πως ο κόσμος μας είναι γεμάτος ομορφιά. Άλλωστε, ποια είναι τα πραγματικά σημαντικά; Τα μεγάλα και τα σπουδαία; Η καλοσύνη, η συμπόνια, η φιλία, η αγάπη. Τότε κανένα ουράνιο τόξο δεν θα είναι γκρι, κανένα πρόβλημα δεν θα μείνει δίχως λύση.

Το «Πέρασμα» βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, ποια ήταν τα συναισθήματά σας;  

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πραγματικά, το 2017 η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της χώρας μας, μου έκανε την τιμή να βραβεύσει το Πέρασμα στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε. Η χαρά μου ήταν και είναι απερίγραπτη, το αίσθημα ευθύνης που προκύπτει από μια τέτοια διάκριση τεράστιο.

Ποια ήταν τα συναισθήματα όταν είδατε για πρώτη φορά βιβλίο σας σε ράφι βιβλιοπωλείου; 

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πολύ μεγάλη συγκίνηση.

Ως εικαστικός, ποια θα ήταν η συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον καλλιτέχνη που βρίσκετε στα πρώτα βήματα της πορείας του;

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Θεωρώ πως το ίδιο θα έλεγα σε οποιονδήποτε βρισκόταν στα πρώτα βήματα της πορείας του σε οποιονδήποτε χώρο, κι όχι μόνο στην τέχνη. Τόλμη, πίστη στον εαυτό σου, υπομονή, επιμονή και πολλή, πολλή μα πάρα πολλή δουλειά.

Κλείνοντας, προτού σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Αυτήν τη στιγμή η προσοχή μου όλη είναι εστιασμένη στην 1η επίσημη παρουσίαση του θεατρικού μου έργου ΠΕΡΑΣΜΑ που θα πραγματοποιηθεί στο εμβληματικό βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Μητροπόλεως 92) στις 31 Ιανουαρίου στις 19:00. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που τέσσερις υπέροχοι άνθρωποι μου κάνουν την τιμή να μιλήσουν για το βιβλίο μου. Πρόκειται για την πολυβραβευμένη συγγραφέα και αντιπρόεδρο στο σωματείο Το ράφι της αγάπης κ. Νατάσσα Καραμανλή, την, επίσης, πολυβραβευμένη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο κ. Βάγια Δανιηλίδου και την πασίγνωστη Ιστορικό – Κριτικό Τέχνης κ. Θάλεια Στεφανίδου. Επίσης, θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το έργο ο ταλαντούχος και πολυπράγμων συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. κ. Τσιλινίκος Δημήτρης. Παρ’ όλ’ αυτά, ποτέ δεν σταματώ να εργάζομαι πυρετωδώς, να ζωγραφίζω, να γράφω, να δημιουργώ. Πολύ σύντομα πρόκειται να εκδοθεί πάλι από την εκδοτική Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη ένα παιδικό παραμύθι μου με τίτλο Ρόμι και Μιράντα. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία για τη φίλια, όπου πρωταγωνιστές είναι δυο υπέροχα πλάσματα, μια μικρή ελεφαντίνα, η Ρόμι, και μια σκιουρίτσα, η Μιράντα. Σε έναν κόσμο όπου επικρατεί μια πολύ βαθιά –ανεξήγητη- έχθρα ανάμεσα στους ελέφαντες και τους σκίουρους, ένα ελεφαντάκι κι ένα σκιουράκι αποφασίζουν, με τη βοήθεια βέβαια λίγο και της τύχης-μοίρας, να κάνουν την υπέρβαση. Το παραμύθι μιλά για τη φιλία και τη διαφορετικότητα, αλλά και για τη μεγάλη δύναμη της αγάπης. Ωστόσο, το πιο σημαντικό μήνυμα είναι πως πρέπει να μάθουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, να είμαστε σκεπτόμενα όντα με κριτική σκέψη και ελεύθερη βούληση και να μην αποδεχόμαστε ως θέσφατα όσα μας λένε κάποιοι, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί. Την εξαιρετική εικονογράφηση υπογράφει η χαρισματική Λουίζα Καραγεωργίου, μια συγκλονιστική καλλιτέχνιδα με την οποία έχω την τιμή και χαρά να συνεργάζομαι. Επίσης, επειδή το 2018 τρία παιδικά παραμύθια μου απέσπασαν πολύ σημαντικές διακρίσεις και βραβεία (2ο βραβείο για το διήγημα ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό – Νεανικό Διήγημα», έπαινος για το παιδικό παραμύθι ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό παραμύθι» και 3ο βραβείο για το παιδικό παραμύθι Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ στον 18ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών, Επιστημών και Πολιτισμού Κερατσινίου) αυτήν τη στιγμή συζητώ να εκδοθούν και αυτά. Παράλληλα, συζητώ να εκδοθεί και το θεατρικό μου έργο ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ που απέσπασε κι αυτό δύο εξαιρετικά σημαντικά βραβεία μέσα στο 2018 και συγκεκριμένα το Α’ Βραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στην κατηγορία «Θεατρικό έργο», αλλά και έπαινο στον 37ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στην κατηγορία «Θεατρικό έργο».

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας.

Δελίνα Βασιλειάδη

Η Δελίνα Βασιλειάδη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χρηματοοικονομικά και λογιστική, υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου. Είναι εικαστικός κι έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2014 η δουλειά της παρουσιάστηκε στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 2013 έως το 2015 συνεργάστηκε στη σκηνοθεσία παραστάσεων παιδικού θεάτρου, σύγχρονου και κλασικού ρεπερτορίου στο ΚΘΒΕ. Το 2017 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών το θεατρικό της έργο “Πέρασμα”, ενώ τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους συμμετείχε με το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της “Το αστεράκι στη Νύχτα με τα παραμύθια”. Το 2005 απέσπασε έπαινο και τιμητική διάκριση σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης, ενώ γράφει χρόνια θεατρικές κριτικές για το πολιτιστικό έντυπο Φιλμ νουάρ. Είναι παντρεμένη κι έχει μια κόρη.

Το βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης (Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη) και η Κάπα Εκδοτική παρουσιάζουν στις 31 Ιανουαρίου 2019 στις 19:00 για πρώτη φορά το θεατρικό έργο της Δελίνας Βασιλειάδη «Πέρασμα» που βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών το 2017 και κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική περισσότερα εδώ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.