Για άλλη μια φορά, το Comicdom Con Athens 2017 διεξάχθηκε και ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία! Αυτή τη φορά όμως επιλέξαμε να μην σας τη μεταφέρουμε εμείς ως δημοσιογράφοι αλλά να δούμε όσα συνέβησαν από μια άλλη ματιά από αυτή του Cosplayer αλλά και του επισκέπτη.

Φωτογραφία από Λήδα Ανδρίτσου:

Είναι πολύ πιο πρωτότυπο και ενδιαφέρον να δούμε όλοι την εκδήλωση από μια άλλη ματιά πιο ουσιαστική, πιο συναισθηματική, να δούμε τα πράγματα από εκείνους που ζουν την εκδήλωση στο «πετσί» τους και απολαμβάνουν στο έπακρο κάθε παροχή της υπέροχης τριήμερης αυτής εκδήλωσης που φέτος έλαβε μέρος στο κετρικό κτήριο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης αλλά και στο Γαλλικό Ινστιτούτο όπως πέρσι.

Επιστρατεύσαμε λοιπόν πλούσιο φωτογραφικό υλικό από επισκέπτες και Cosplayers αλλά δεν θέλαμε να σταματήσουμε εως εκεί. Αντίθετα σας φέρνουμε μια υπερ αναλυτική συνέντευξη από τον πλέον επαγγελματία Cosplayer Αριστομένη Καραγέωργο. Πιο πολλά σχετικά με αυτή τη συνέντευξη θα ειπωθούν και παρακάτω. Για αρχή ας δούμε τι περιελάμβανε το φετινό Comicdom Con.

Φωτογραφίες από Λήδα Ανδρίτσου

Άπειρα Comics! Αμέτρητοι τίτλοι, εκατοντάδες διάσημοι και μη σκιτσογράφοι είχαν φέρει να δείξουν στο κοινό το υπέροχο έργο τους, αποτέλεσμα σκληρής και κοπιαστικής δουλειάς.

Κάποιους από τους καλύτερους τίτλους που ήταν διαθέσιμοι και στην εκδήλωση μπορείτε να βρείτε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο από την επίσημη ιστοσελίδα του Comicdom: http://www.comicdom.gr/2017/04/06/month-covers-february-2017/

Φωτογραφίες από Παναγιώτη Ντουσαϊτη

Φωτογραφίες από Θανάσση Μποβέρο:

Φωτογραφίες από Λήδα Ανδρίτσου:

Φωτογραφία από Κατερίνα Καγιανόγλου:

Φωτογραφία από Giganto Books:

Φυσικά ο Έλληνας σκιτσογράφος Tasmar(Τάσος Μαραγκός) ήταν για άλλη μια φορά εκεί με ένα ιδιαίτερο πλούσιο stand

Η επίσημη σελίδα του καλλιτέχνη στο Facebook: https://www.facebook.com/tasmar.cartoonist/

Φωτογραφία από Αριστομένη Καραγέωργο:

Δεν έλειψαν τα Workshops τα οποία εκτός από ότι ήταν πάρα πολλά για να μην βαρεθεί κανείς ήταν και πολύ πρωτότυπα προσφέροντας ουσιώδης γνώσεις.

Όλα τα Workshops που πραγματοποιήθηκαν συνολίκα μπορείτε να βρείτε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο από την επίσημη ιστοσελίδα του Comicdom:http://www.comicdom.gr/2017/03/23/comicdom-con-athens-2017-workshops-2/

Φωτογραφίa από Θανάση Μποβέρο:

Eνδιαφέροντα εκθέματα:

Φωτογραφίες από Λήδα Ανδρίτσου

Φωτογραφίες από Θανάση Μποβέρο

Φωτογραφίες από Παναγιώτη Ντουσαϊτη

Δεν θα μπόρουσαν να λείπουν και οι δεκάδες σαγηνευτικοί Cosplayers Που πλυμήρυσαν την εκδήλωση! Ας μην ξεχνάμε ότι στο Comicdom πραγματοποιείται ένα από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς Cosplay Παγκοσμίως πλέον.

Φωτογραφία από Παναγιώτη Nτουσαϊτη:

Φωτογραφίες από Λήδα Ανδρίτσου:

  

Αφού σας δώσαμε μια πολύ μικρή γεύση μέσα από το υπέροχο φωτογραφικό υλικό που μας παρείχαν κάποιοι από τους επισκέπτες της εκδήλωσης πάμε να την δούμε πιο αναλυτικά μέσα από τα μάτια του επαγγελματία Cosplayer αριστομένη Καραγέωργο. Ο Αριστομένης τα τελευταία δύο χρόνια ενασχολείται πολύ εντατικά με την τέχνη του Cosplay και δημιουργεί κουστούμια από το μηδέν κάνωντας μια αρκετά αξιοπρεπής δουλειά σε αυτό. Φέτος όμως αποφάσισε να ανέβει επίπεδο και να συμμετάσχει στον περίφημο διαγωνισμό Cosplay του Comicdom Con 2017. Όπως θα μας πει και ο ίδιος η διαδικασία αυτή της συμμετοχής κάποιους στο διαγωνισμό αλλάζει όλο τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάποιος την εκδήλωση και ξαφνικά φαντάζει ακόμα πιο μαγική. εμείς τον ακολουθήσαμε σε αυτό του ταξίδι κατασκευής της στολής του εν ονόματι Project Ghost Rider και πραγματικά όπως α παρατηρήσετε από το πλούσιο φωτογραφικό υλικο, ξεπέρασε τον εαυτό του!

Καταρχάς θα θέλαμε να μας δώσεις μια γενική περιγραφή του Comicdom Con 2017.

Το Comicdom είναι περίπου σαν το AthensCon. Βέβαια για το AthensCon μπορεί ο κόσμος να μάθει και από το δικό σου άρθρο μερικά πράγματα στο οποίο είχε συμπεριληφθεί και ένα από τα Cosplay μου.

Μπορείτε να βρείτε το άρθρο πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.beasty-press.com/osa-zisame-sto-athenscon-2016/

Γενικότερα το Comicdom, είναι επίσης μια ωραία έκθεση με σχεδιαστές Έλληνες αλλά και άτομα από το εξωτερικό που έρχονται να δείξουν τι έχουν φτιάξει. Είναι επίσης μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τους Cosplayers να έρθουν να δείξουν την δουλειά τους και να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ είναι ότι μπορεί ο χώρος που διεξάγεται το Comicdom να μην είναι τόσο μεγάλος- δυστυχώς- αλλά και πάλι προσελκύει πάρα πολύ κόσμο. Ποιος θα πίστευε ότι ένα τόσο μικρό κτηριάκι θα μπορούσε να φέρει τόσους geek fans μαζί.

Το φετινό Comicdom πως σου φαίνεται σε σχέση με το περσινό;

Εγώ, στο περσινό Comicdom, δεν είχα λάβει επίσημα μέρος στον διαγωνισμό Cosplay και δεν είχα καν καταφέρει να δω και το livestream Του διαγωνισμού. Φέτος που συμμετείχα και είδα τη διαδικασία από μέσα ήταν αλλιώς γιατί ήμουν μαζί με τους συμμετέχοντες στην αίθουσα αναμονής και καταενθουσιάστηκα. Γνώρισα πολύ κόσμο, είδα τις δημιουργίες τους, πως έφτιαξαν εκείνοι τα δικά τους Cosplay, πόσο κόπο έβαλαν. Και εγώ που είμαι πρωτάρης βλέπω ότι έχω ακόμα πολύ δρόμο και είμαι ακόμα στην αρχή.

Στον διαγωνισμό πόσα άτομα υπολογίζεις ότι συμμετείχαν.

Στον διαγωνισμό πρέπει να ήταν περίπου 50 Cosplayers αλλά μπορεί να κάνω λάθος και να ήταν περισσότεροι. Αλλά αν βάλεις μαζί και τις ομαδικές συμμετοχές πρέπει να ήταν τουλάχιστον 50. Αυτό που ξέρω είναι όι μέσα στην αίθουσα αναμονής είμασταν πάρα πολλοί. Δυστυχώς, υπήρξαν και πολλοί που αν και ντύθηκαν δεν συμμετείχαν. Μπορεί να μην ήθελαν και να το πάρουν λίγο πιο χαλαρά χωρίς το άγχος του διαγωνισμού. Δικαίωμα τους. Και για αυτό τους δίνω συγχαρητήρια γιατί όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να βγάλουμε στο διαγωνισμό αυτό που έχουμε φτιάξει αλλά και να δείξουμε την αγάπη μας στα anime, στα comics, στις ταινίες που προσφέρει το event.

Φωτογραφία από Λήδα Ανδρίτσου

Φέτος, ως Cosplayer που συμμετείχε μάλιστα επίσημα στον διαγωνισμό Cosplay, αλλάζει η ματιά σου, ο τρόπος που βλέπεις και απολαμβάνεις την εκδήλωση;

Λαμβάνοντας μέρος στον διαγωνισμό ανεβαίνεις κλίμακα. Αυτό ισχύει ειδικά για εμένα γιατί τις προηγούμενες χρονιές με εξαίρεση τη φετινή δεν επικεντρωνόμουν στο να κάνω τόσο επαγγελματικό Cosplay. O διαγωνισμός απαιτεί προσήλωση, πιο πειστικές και αληθοφανείς στολές γίνεται.

Φέτος λοιπό είδα και εγώ την εκδήλωση με άλλη ματιά, διότι είχα ντυθεί α για πρώτη φορά στη ζωή μου με ένα τόσο προχωρημένο και δουλεμένο κουστούμι. Ο κόσμος ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί μου, ακόμα και άλλοι Cosplayers με ρώταγαν για τη διαδικασία κατασκευής του κουστουμιού μου. Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Πιο ξεχωριστή και από του AthensCon που είχα επίσης ντυθεί με μια αρκετά καλοδουλεμένη στολή. Άλλο αυτό που ήταν τότε και άλλο αυτό που έζησα στο Comicdom. Σε αυτό το event ένιωσα ότι έκανα κάτι δημιουργικό με την νέα μου στολή. Χάρηκα που έκλεψα τις εντυπώσεις.

Οπότε από εδώ και πέρα θέλεις να πηγαίνεις κάθε φορά ως Cosplayer ή θα ξαναυπάρξεις και απλός επισκέπτης;

Συγκρίνω το τότε και το τώρα και δεν είναι αποδεκτό, για εμένα, να γυρίσω στην παλιά μου κατάσταση. Μου άρεσε η φετινή εμπειρία και θέλω να το ξανακάνω. Μπορεί να κάνω κάτι διαφορετικό ή να μην φτιάξω μια τόσο καλή στολή όσο  η φετινή αλλά θέλω να συμμετέχω από εδώ και πέρα στους διαγωνισμούς Cosplay. Ευτυχώς η εκδήλωση είναι και τριήμερη οπότε έχεις την ευκαιρία να πας την μια μέρα ντυμένος και την άλλη μέρα ως επισκέπτης για να απολαύσεις τις υπόλοιπες παροχές της εκδήλωσης.

Ποια είναι η διαδικασία για να συμμετάσχει κανείς στον διαγωνισμό; Είναι δύσκολη;

Όχι πάρα πολύ δύσκολη. Εννοείται πως η ανακοίνωση της έκθεσης γίνεται μήνες πριν, το ίδιο και ο διαγωνισμός. Την εγγραφή για τον διαγωνισμό πρέπει να την έχεις κάνει τουλάχιστον έναν μήνα πριν. Απλά συμπληρώνεις τα στοιχεία σου, τον χαρακτήρα που θα υποδυθείς, χρειάζεται και τρεις εικόνες. Επίσης στέλνεις, άμα θέλεις αλλά όλοι το κάνουν, μουσική που θα μπει ως background όταν θα παρουσιάζεις την στολή σου. Όλοι είχαν βάλει μουσική. Δεν υπήρχε κάποιος Cosplayer που να μην είχε βάλει μουσική. Επίσης όσοι θέλουν δείχνουν μέσω βιβλιαράκι Google τη διαδικασία που ακολούθησαν για να φτιάξουν τη στολή, εικόνα με εικόνα και με λίγα λόγια για το πώς την έφτιαξαν. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό βέβαια. Αυτά πρέπει να στείλεις και την ημέρα του διαγωνισμού να κάνεις μια ακόμα δήλωση.

Δεν είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία. Αυτό που πρέπει να δώσεις βάση είναι να πετύχεις αυτό που θες με την στολή σου.

Ποιους και πόσους μπορείς να έχεις ως συνοδούς; Eσύ μαζί σου ως συνοδό είχες την Κατερίνα Καγιαλόγλου που σε βοήθησε και με τη δημιουργία της στολής σου.

Φωτογαρφία από Κατερίνα Καγιαλόγλου

Ναι. Τώρα δεν ξέρω πως γίνεται κάθε φορά αλλά κάθε συμμετέχω έχει τη δυνατότητα να έχει μαζί του ένα επιπλέον βοηθό με καρτελάκι για να τον βοηθάει στα παρασκήνια Μπορεί να έχει και παραπάνω βέβαια, αρκεί να το ζητήσει νωρίτερα από τους διοργανωτές με e-mail. Επίσης έχουμε και δώρο μια πρόσκληση για κάποιον φίλο μας που μπορεί να θέλει να παρακολουθήσει κανονικά αντί να δει το Livestream που γινόταν.

Συνοψίζοντας λοιπόν, βοηθό μπορείς να έχεις απλά έναν αλλά άμα θέλεις και παραπάνω-τουλάχιστον άλλα 2-3 άτομα. Εξαρτάται το Cosplay σου. Άμα θέλεις να κουβαλήσεις μεγάλα σκηνικά ή εξαρτήματα στολής ε χρειάζεσαι κόσμο. Για αυτό ενημερώνεις τους διοργανωτές. Τους προειδοποιείς λίγες μέρες νωρίτερα ότι θα φέρεις και άλλο κόσμο και εκείνοι το εγκρίνουνε. Αλλιώς μένεις με τον έναν βοηθό που αν έχει καλά χέρια μπορεί να σε βοηθήσει.

Μίλησε μας για τη διαδικασία κατασκευής του κουστουμιού σου. Μέσα από τις φωτογραφίες του Facebook μπορούσε κανείς να δει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία να εκτυλίσσεται, η ιστορία του Project Ghost Rider.

Ναι αποφασίσαμε να βγάλουμε λίγο στην επιφάνεια τι γινόταν με τη στολή και την εξέλιξή της. Να βλέπει ο κόσμος πως προχωράει η δημιουργία της, να υπάρχουν κάποια spoilers με αυτό τον τρόπο. Το Project Ghost Rider βέβαια είχε επινοηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, πριν το AthensCon . Σκοπός ήταν να το παρουσιάσουμε τότε αλλά εξαιτίας κάποιων επιπλοκών και υποχρεώσεων δεν είχαμε τον χρόνο να το προγραμματίσουμε να είναι έτοιμος έγκαιρα. Οπότε τότε το Project πάγωσε και έγινα ο Green Arrow για το AthensCon. Μετά όμως το πιάσαμε από εκεί που το αφήσαμε για να το ολοκληρώσουμε. Είχαμε κάνει μια μικρή αρχή οπότε είπαμε να το συνεχίσουμε.

Πως αρχίσαμε λοιπόν, πήραμε μια μάσκα και ένα κράνος αγορασμένα-έτοιμα και τα συγκολλήσαμε. Αυτό ήταν το πιο εύκολο κομμάτι να φτιάξει τη βάση. Αυτό όμως όπως ξέρουμε δεν φτάνει. Θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο εντυπωσιακό κάτι με περισσότερη λάμψη και περισσότερη φωτιά, κανονική φωτιά. Βέβαια, κανονική φωτιά δεν μπορούσαμε να βάλουμε γιατί θα χρειαζόμασταν πυροσβεστήρες μαζί μας στον διαγωνισμό (γέλια). Οπότε μου ήρθε μια ιδέα. Είχα δει σε εξοχικά φίλων και συγγενών πολλές φορές να έχουν χάρτινες-πάνινες φλόγες. Δηλαδή ένα δοχειάκι, ένα πανάκι και ένα ανεμιστηράκι από μέσα και φυσικά ένα φως κάνοντας το όλο να μοιάζει με αληθινή φωτιά. Από μακρία έμοιαζε με αληθινή φωτιά που τρεμόπαιζε. Από κοντά βέβαια φαινόταν πως ήταν ένα ηλεκτρολογικό κόλπο, αέρας και πανί. Οπότε είπα γιατί να μην το κάνω σε ένα κράνος, γιατί να μην το κάνω στον Ghost Rider. Σε έναν χαρακτήρα που για να είναι πειστικός χρειάζεται φλόγα στο κεφάλι.

Οπότε κολλήσαμε με αυτή την ιδέα και αφού αγοράσαμε ένα ανεμιστηράκι υπολογιστή μικρό τετράγωνο, κόψαμε το αντίστοιχο σχήμα στο κέντρο του κράνους και το συγκολήσαμε εκεί. Αυτό ήταν πάλι ένα από τα πρώτα βήματα. Το επόμενο ήταν η συνδεσμολογία με τα φώτα. Για αυτό το κομμάτι χρησιμοποιήσαμε μια LEDοταινία, η οποία είναι κάτι σαν κολλητική ταινία αλλά από μέσα έχει φωτάκια LED. Αυτή την κολλήσαμε γύρω από το σημείο που βρισκόταν το ανεμιστηράκι. Η επόμενη ηλεκτρολογική προσθήκη, που ήταν και κάτι σαν bonus στο τέλος, ήταν τα μάτια γιατί ο Ghost Rider είχε φωτινά μάτια που φωσφόριζαν. Τα μάτια ήταν αυτά που άγγιζαν λίγο το θύμα του Ghost Rider οπότε είπαμε να τα κάνουμε όσο πιο πειστικά γίνονται. Βάλαμε δύο LEDάκια κίτρινα, αντιστάτες για να τα κρατήσουν σταθερά και όλα αυτά με καλώδια συνδεδεμένα και συγκωλημένα με κόλλα σιλικόνης για να μην ξεκολλήσουν με καμία δύναμη. Όλα αυτά τα συνδέσαμε με καλώδια τα ρίξαμε πίσω από το σβέρκο και τελικά κάτω όπου συνδέσαμε ένα διακοπτάκι φωτός και μια μπαταρία 12 Volt, από εκεί θα είχε μια τροφοδοσία που θα κρατούσε για κάμποσες ώρες με τα πάντα αναμμένα.

Για τελευταίο αξεσουάρ, βοήθησε εξαιρετικά η Κατερίνα Καγιαλόγλου!

Αυτή θα ήταν και η επόμενή μου ερώτηση! Πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια της Κατερίνας;

Πάρα πολύ σημαντική! Βέβαια δεν ήταν και η μόνη. Με βοήθησε πολύ και ένας φίλος μου, ο Αντώνης Ρουσέας. Ο Αντώνης είναι αυτός που με βοήθησε να κόψω τις τρύπες στο κράνος για να βάλω τον ανεμιστήρα αλλά και να συγκολλήσουμε όλα τα υλικά μαζί. Ήταν λοιπό και αυτό πολύ σημαντικό και στην ουσία είχα δύο άτομα που με βοήθησαν να φτιάξω το κράνος. Συνεργαστήκαμε όλοι σε αυτό.

Η Κατερίνα βέβαια πρέπει να πούμε ότι έκανε πολύ σκληρή δουλειά. Της έδωσα μια ολόκληρη εβδομάδα το κράνος για να «παίξει», για να το ετοιμάσει. Σκοπός μου ήταν να αντιστρέψω την πιο «γλυκιά» όψη που είχε η μάσκα στην αρχή, σε σχέση με αυτή του Ghost Rider. Οπότε είπα να βάλουμε κάποιους πιο άγριους μορφασμούς, να την κάνουμε λίγο πιο θυμωμένη και για να γίνει αυτό έπρεπε να περάσει από ένα extreme make-over. Βάψαμε πρώτα τη μάσκα με ασημί μπογιά για να δούμε πως είναι. Το επόμενο που κάναμε είναι να βάλουμε κόλλα με χαρτί για να σχηματίσουμε τα θυμωμένα μάτια και να φουσκώσουμε τα ζυγωματικά ώστε να θυμίζει περισσότερο νεκροκεφαλή. Κόψαμε επίσης μερικές τρύπες για να δείχνει πιο άγριο το κρανίο και πιο πειστικό. Στη συνέχει αβάλαμε λίγη γυψόγαζα. Γύψο βρήκαμε στο φαρμακείο, πολλοί καλλιτέχνες γνωρίζουν αυτά τα κόλπα από καλλιτεχνικά μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει(σημείωση: Η Κατερίνα Καγιανόγλου είναι φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Στη συνέχεια η Κατερίνα έβαλε σιδερόστοκο για να τον κρατήσει. Η επόμενη πινελιά ήταν να το βάψουμε όλο με μαύρο και ασημί σπρέι όλο το πρόσωπο και έτσι από ένα απλό λείο άσπρο κρανίο έγινε ένα τρισδιάστατο πιο πειστικό κρανίο- το κρανίο του Ghost Rider. Έγινε πιο πολύ πιστευτό, μπορούμε να πούμε, τονίσαμε τα δόντια, τα μάτια, στη μύτη, στα ζυγωματικά.

 

Ας πούμε επίσης ότι βασική πινελιά ήταν να κάνουμε τις γραμμές στο κράνος ώστε η φωτιά να φαίνεται ότι βγαίνει κλιμακωτά από τις ρωγμές προς τα πάνω. Στην αρχή θεώρησα εύκολο να έχουμε ένα στεφανάκι από ύφασμα και να ανεμίζει. Δυστυχώς αυτό όμως έμοιαζε με μπανανόφλουδα στην αρχή και ο αέρας δεν ήταν αρκετά δυνατός για να το κρατάει όρθιο. Οπότε μας ήρθαν άλλες ιδέες. Κόψαμε απλά ξεχωριστά κομματάκια και τα κολλήσαμε ένα, ένα πλαγίως, από πίσω, να πιάσει όλο το κρανίο. Ύφασμα ελαφρύ, κόκκινο και κίτρινο και πλαστικό κόκκινο και κίτρινο επίσης τα οποία πάλι συγκολλήσαμε όλα μαζί κομμάτι, κομμάτι, κομμάτι για να θυμίζει πιο αληθινή φλόγα. Χρησιμοποιήσαμε και λίγο κίτρινο σπρέι στα πλάγια.

Κολλήσαμε, επιπροσθέτως, πάνω από τον ανεμιστήρα μια σιδερένια σίτα και πάνω από τη σίτα πάλι διάφορα υφασματάκια για να δείχνουν ότι ανεμίζουν από τον αέρα. Έτσι, στο τέλος ολοκληρώσαμε το κράνος.

Διαθέτατε δικό σας εργαστήρι για όλα αυτά;

Χρησιμοποιήσαμε για την ακρίβεια ένα εργαστήρι που έκανε η Κατερίνα μαθήματα. Βρίσκεται στην Πανόρμου συγκεκριμένα το οποίο λέγεται «ΕνΤεχνών», του οποίου ο ιδιοκτήτης και δάσκαλος της Κατερίνας μας βοήθησε πάρα πολύ δίνωντας μας πάρα πολλές ιδέες για το πώς να υλοποιήσουμε το όραμά μας για το κράνος. Συνδυάζοντας όλες αυτές τις ιδέες μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το extreme make-over που σας περιέγραψα.

Πάντως, ακούγεται πως είναι δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία.

Δεν χρειάζεται να είσαι Rocket Scientist, δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυία. Απλά υλοποιείς ιδέες και είναι απλά πράγματα τα οποία μας φαίνονται δύσκολα στην αρχή αλλά στη διαδικασία πραγματοποίησης τους με τη σωστή βοήθεια κιόλας, με πολύ όρεξη και ενέργεια κάνουμε κάτι πολύ σπουδαίο. Εντάξει, κουραστήκαμε αλλά κάναμε κάτι πάρα πολύ ωραίο. Κάτι που θαύμασε ο κόσμος, κάτι που άρεσε και στους κριτές στο Comicdom και ελπίζουμε αυτό να εμπνεύσει και άλλους εν δυνάμει Cosplayers.

Χρειάζεται όμως να έχεις κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις σε κάποιους τομείς έτσι. Δεν είναι τόσο απλό.

Εντάξει όντως, αμα θέλεις να φτιάξεις ολόκληρο ηλεκτρικό κύκλωμα χωρίς να καείς ή να κάψεις τα φωτάκια χρειάζεται λίγη οργάνωση ή έρευνα τουλάχιστον. Για αυτό και συμβουλεύτηκα και έναν άλλο φίλο μου τον Δημήτρη Κωστόπουλο από την Τρίπολη όπου σπουδάζω κιολας και εκείνος μου σύστησε την LEDοταινία, τα καλώδια κλπ. Έφτιαξα τη λίστα μου, έκανα έρευνα στα μαγαζιά της Τρίπολης και τα αγόρασα ένα ένα. Επίσης μου έδωσε οδηγίες πώς να τα συγκολλήσω.

Με ποια κριτήρια επέλεξες να ντυθείς στο φετινό Comicdom Con Ghost Rider;

Όπως είχα πει το είχα σκεφτεί πριν μήνες αυτό το Project. Ο χαρακτήρας είναι εμπνευσμένος από τη σειρά της Marvel Agents of Shield.

Βέβαια, είναι γνωστός στα comic strips και στις ταινίες αλλά ο συγκεκριμένος που έχω φτιάξει- γιατί υπάρχουν πολλές περσόνες- είναι από αυτή τη σειρά. Εγώ είμαι φανατικός της σειρά αυτής, Marvel Agents of Shield από τότε που ξεκίνησε. Το Σεπτέμβρη του 2016 ξεκίνησε η τέταρτη σεζόν. Από την αρχή μέχρι τα μισά της σεζόν εμφανίστηκε ως guest star o Ghost Rider. Μου άρεσε πολύ σαν χαρακτήρας και αυτό που τον έπαιζε: ο Robbie Reyes. Οπότε ένιωσα πως είναι μια πρόκληση για εμένα, κάτι δημιουργικό.

Η δημιουργία του ήταν πραγματική πρόκληση για εμένα κάτι που συνήθως εντυπωσιάζει και οι Cosplayers νομίζω θέλουν να κάνουν ότι πιο εντυπωσιακό γίνεται και να τραβήξουν την προσοχή και από κριτές και από κάμερες.

Ο λόγος δηλαδή που αποφάσισες να το πας σε πιο επαγγελματικό επίπεδο ήταν το αίσθημα της πρόκλησης; Να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να το κάνεις;

Ναι, νομίζω αυτό ήταν. Είναι ωραίο να ανεβάζεις τον πήχη σε μία μεταμφίεση. Ήταν ένα όνειρο το οποίο το έκανα πραγματικότητα. Μπορεί να μην κέρδισε στον διαγωνισμό. Όμως ήταν κάτι που άρεσε στον κόσμο και εγώ αυτό ήθελα να δω. Τελικά αυτό που ήθελα αυτό και έγινε. Εντυπωσίασε. Νιώθω πάρα πολύ περήφανος που το ολοκλήρωσα όλο αυτό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κέρδος σου στο τέλος τα ημέρας κάνοντας Cosplay;

Το σκεφτόμουν πολύ παλιότερα αυτό όταν είχα πάει στην πρώτη μου έκθεση Comicdom και στο πρώτο μου AthensCon που έβλεπα πάρα πολλούς ντυμένους άντρες και γυναίκες Cosplayers. Εμένα, πάντα μου άρεσαν οι μεταμφιέσεις, πάντα λάτρευα τις Απόκριες σαν γιορτή. Εμένα όμως ένιωθα ότι με περιόριζε κάπως αυτό και νομίζω και άλλο Cosplayers θα νιώθουν πως οι Απόκριες του περιορίζουν. Υπάρχει αυτό το αίσθημα ότι θέλεις να επεκτείνεις αυτό που κάνεις. Δεν είναι το ίδιο με το αυθεντικό Cosplay το να βάλεις μια αποκριάτικη στολή σε ένα πάρτι.

Εγώ πάντοτε ήθελα να το πραγματοποιήσω αυτό, να γίνω σωστός Cosplayer. Στην αρχή όμως δεν είχα ούτε το χρόνο βέβαια ούτε τα μέσα για να το κάνω σωστά αυτό. Είπα να κάνω το μεγάλο αυτό βήμα με το να πάω ντυμένος ως Arrow στο AthensCon 2016 και όταν το έκανα το είδα από μια εντελώς άλλη ματιά. Να μπαίνεις ντυμένος μέσα και να κυκλοφορείς στην έκθεση τραβώντας την προσοχή και προκαλώντας τον θαυμασμό του κόσμου. Το να σου ζητάνε να τραβήξεις φωτογραφίες μαζί τους και όλα τα άλλα που ανέφερα είναι μια υπέροχη εμπειρία.

Ακόμα και να πας στο διαγωνισμό Cosplay και να αποδείξεις πόσο σκληρή δουλειά κάνεις και να τη δείξεις στο ευρύτερο κοινό νομίζω είναι μια ακόμα μεγαλύτερη και καλύτερη εμεπιρία από οτιδήποτε άλλο. Πιστεύω για όλα αυτά κιόλας θέλω να το συνεχίσω κιάλλο. Για πόσο θα κρατήσει δεν ξέρω. Το απολαμβάνω τώρα που μπορώ

Εσύ νιώθεις πως γίνεσαι ένα με αυτόν τον χαρακτήρα που υποδύεσαι όταν κάνεις Cosplay; Μίλησε μας λίγο για τον χαρακτήρα του Ghost Rider.

Εξαρτάται, όταν ντυθείς ο αγαπημένος σου ήρωας, αυτόν που παρίστανε από παιδί, με σπαθάκια και καπέλο παίζοντας με τα παιδιά στην αυλή για εμένα είναι το καλύτερο. Ας πούμε εμε΄να ο Green Arrow μου άρεσε επειδή ήμουν fan της σειράς, μου άρεσε σαν χαρακτήρας και το έχω σαν είδωλο. Μου άρεσε όταν τον παρίστανα, ανυπομονώ κάθε φορά να ντυθώ για να γίνω σαν και αυτόν μην σου πω ότι ονειρεύομαι να γίνω σαν αυτόν.

Ο Ghost Rider από την άλλη, δεν είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας. Είναι όμως ένας πολύ σπουδαίος χαρακτήρας. Είναι ένας τραγικός ήρωας. Ο Ghost Rider είναι ένα πάρα πολύ σκοτεινός χαρακτήρας αλλά βγάζει και κάτι πολύ επικίνδυνο παράλληλα. Θέλει να πάρει στα χέρια του τη δικαιοσύνη και να κάνει όσους πλήγωσαν την οικογένειά του να πληρώσουν. Αυτό κάνει στη συγκεκριμένη σειρά (agent of Shield) ο Ghost Rider. Για να το καταφέρει αυτό αναγκαστικά πρέπει να κάνει μια συμφωνία με τον Διάβολο όπως λέει και ο ίδιος. Το ότι μπορεί όμως να γίνει κάποιος τέτοιο τέρας όπως λένε κάποιοι μου άρεσε και θέλησα να τον αναπαραστήσω.

Όταν όμως ήρθε η ώρα της παρουσίασης έπρεπε να νιώσω πως είμαι εκείνος. Το μόνο που σκεφτόμουν είναι πως το έκανες σε εκείνες τις σκηνές ο ίδιος ο ηθοποιός που τον παριστάνει στη σειρά της Marvel. Ο ίδιος ο Ghost Rider δεν μιλάει αλλά τουλάχιστον κάνει κάποιες κινήσεις χαρακτηριστικές που τις έκανα όπως τις έκανε εκείνος στην επίδειξη.

Τις απόκριες είχα κάνει τον νέο Joker και για ένα και μόνο βράδυ που τον παρίστανα μπήκα στο πετσί του ρόλου. Μου έλεγαν όλοι ότι ήμουν ακριβώς σαν εκείνον. Με την έκφραση και τις ατάκες που έλεγα. Νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τι νόημα έχει να φοράς μια τέλεια μάσκα και να μην μπορείς να φερθείς όπως αυτός που αντίθετοι όμως και αναπαριστάς.

 

Επίσης έχω ντυθεί και Batman, όσο αντίθετοι και αν είναι αυτοί οι δύο χαρατήρες εκφράζουν διαφορετικές πλευρές του εαυτού μου και τους ζω και τους δύο.

 

 

Πάντως όσον αφορά τον Arrow. Αναφέρεις πως δεν τον θεωρείς τόσο επαγγελματικό τουλάχιστον συγκρίνοντας τον με τον Ghost Rider. Όμως στην παρακάτω φωτογραφία που έχεις φτιάξει εσύ ο ίδιος παρατηρούμε ότι την έχεις περάσει από μια σειρά αναβαθμίσεων.

Η πρώτη είχε φτιαχτεί για τις περσινές απόκριες. Για τις απόκριες είπαμε δεν χρειάζονται υπερβολές, απλά πράγματα. Μετά όμως για το Athenscon θεώρησα ότι χρειάζεται μια αναβάθμιση οπότε κράτησα κάποια χαρακτηριστικά της παλιάς στολής και την έκανα καλύτερη. Για παράδειγμα στις απόκριες κρατούσα ένα πλαστικό τόξο από τα Jumbo. Δεν έχει νόημα να κυκλοφορείς με ένα τεράστιο τόξο στις απόκριες. Η στολή ξεκίνησε ως Arrow και μετά την αναβάθμισα για το Athenscon, που αξίζει να παλέψεις για την τελειότητα σε Green Arrow.

Γυρνώντας πάλι στον φετινό διαγωνισμό, με ποια κριτήρια βαθμολογούν οι κριτές;

Οι κριτές βαθμολογούν με βάση την πιστότητα στον χαρακτήρα. Πόσο πειστική και κοντά στον χαρακτήρα είναι η στολή και με βάση φωτογραφιών του ίδιου του χαρακτήρα που έχουν βρει οι κριτές μετά από δική τους έρευνα. Επίσης βαθμολογούν την ποιότητα της κατασκευής. Δηλαδή, δεν τους αρέσουν τα «ετοιματζίδικα». Τους αρέσουν αυτά που έχεις φτιάξει μόνος σου από το μηδέν και τι υλικά έχεις χρησιμοποιήσει φυσικά παίζουν ρόλο. Τους εξηγείς εσύ τη διαδικασία που ακολούθησες μέσα σε τρία λεπτά. Να πούμε ότι εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τα ηλεκτρολογικά. Αυτή η διαδικασία είναι το Pre-Judging κατά το μεσημέρι και τον καθένα έχει οριστεί μια ώρα κατά την οποία πρέπει να είναι εκεί.

Αν δεν είσαι εκεί εγκαίρως ή και καθόλου χάνεις βαθμούς και βασίζεσαι μόνο στους βαθμούς της σκηνικής σου παρουσίας.

Εγώ πρόλαβα, μου είπαν τα σχόλια τους, θετικά και αρνητικά. Κοιτάνε πολύ τις λεπτομέρειες.

Όσον αφορά τη σκηνική παρουσία, ο κάθε Cosplayer είχε ένα λεπτό να παρουσιάσει τον χαρακτήρα του με μουσική φυσικά και με μικρόφωνο ακόμα εάν επιθυμείς. Κάνεις κινήσει μάχης, χορευτικό, ότι επιθυμεί ο καθένας.

Τι γνώμη έχεις για το Cosplay της φετινής νικήτριας;

Φωτογραφία από SpirosK Photography: https://www.facebook.com/SpirosKPhotography/?fref=ts

Επίσημη σελίδα Facebook Της νικήτριας: https://www.facebook.com/renepolumorfous/

Δεν έτυχε, δυστυχώς, να ανταλλάξουμε κάποια κουβέντα εκείνη την ημέρα βέβαια. Από ότι θυμάμαι την είδα λίγα λεπτά αφότου τελείωσε το δικό μου Pre-Judging. Είχα μαζί μου εκείνη την στιγμή τον φίλο μου τον Αντώνη που με βοηθούσε με τη στολή μου και με βοηθούσε από την αρχή της έκθεσης.

Εκείνη κουβαλούσε ένα τεράστιο δέμα, ξύλινο. Το οποίο εμείς δεν ξέραμε προφανώς τι είχε μέσα και αναρωτιόμασταν τι στο καλό κουβαλάει εκεί μέσα. Το άνοιξε να το δείξει στο Pre-Judging προφανώς και μετά τη στολή της. Από εκεί μέσα έβγαλε ένα τεράστι όπλο. Όταν το είδε ο φίλος μου ο Αντώνης μου κάνει: «Ξέρεις τι έβγαλε μόλις τώρα από εκεί μέσα; Μόλις τώρα έβγαλε το όπλο της νίκης!». Από εκείνη τη στιγμή εγώ και ο φίλος μου ο Αντώνης προβλέψαμε ότι εκείνη μάλλον θα αναδειχθεί ως νικήτρια στο διαγωνισμό και τελικά πέσαμε μέσα.

Πιστεύεις πως επελέγησαν σοφά οι νικητές;

Δεν ξέρω πως το έφτιαξε όλο αυτό το αξεσουάρ και όλη της τη στολή αλλά είδα και το Performance αργότερα και είδα αρκετά ώστε να καταλάβω ότι εντυπωσίασε πάρα πολύ! Το όπλο της έβγαζε ατμούς, είχε φωτάκια, ledάκια και έκανε και ήχους. Έκανε ότι έκανε το Cinematic από το Video Game που προφανώς ενέπνευσε τη στολή της. Ακόμα και αυτό το τελευταίο γελάκι στο τέλος. Οπότε, ναι. Πιστεύω άξιζε να νικήσει και οι κριτές έκαναν πολύ καλή επιλογή, όπως και στους επόμενους δύο και στα ομαδικά.

Ποια ήταν τα βραβεία των φετινών νικητών;

Το πρώτο βραβείο ήταν να εκπροσωπήσει ο νικητής την χώρα στον διαγωνισμό MCM στο Λονδίνο στον Euro Cosplay διαγωνισμό. Και εδώ Euro Cosplay ήταν ο διαγωνισμός-εξίσου σημαντικός. Βέβαια εκεί που πάει θα υπάρχουν πάρα πολλοί συμμετέχοντες με τους καλύτερους από τους καλύτερους. Η φετινή μας νικήτρια πάει στο Hall of Fame με λίγα λόγια να μας εκπροσωπήσει και ελπίζω να τα καταφέρει και να νικήσει για εμάς.

Οι υπόλοιποι έλαβα δώρα από τα Otaku Store, τα Anubis Comics και την Kryolan.

Φωτογραφία από Otaku Store

Πιο αναλυτικά: http://www.comicdom.gr/2017/04/03/comicdom-cosplay-2017-prizes/

Τέλος, γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να ξεκινήσει Cosplay;

Πιστεύω πως το Cosplay είναι κάτι σαν απελευθέρωση, για όλους τους fans των comics, anime, gaming κλπ. Ο καθένας πιστεύω είναι σε θέση να υποδυθεί τουλάχιστον τον αγαπημένο του χαρακτήρα ή κάποιον από τους αγαπημένους του τέλος πάντων. Τώρα, ότι χρειάζεται πολύ αφοσίωση και χρόνος για να πραγματοποιήσει ένα ολοκληρωμένο Cospaly είναι αλήθεια. Αλλά μετά θα λάβει τα συγχαρητήρια του κόσμου για αυτό που δημιούργησε και έφερες στη ζωή αυτό τον χαρακτήρα και έτσι αισθάνεσαι και εσύ ο ίδιος ήρωας μέσα από αυτό. Συνήθως μια στολή μπορεί να σε κάνει για λίγες ώρες σαν να είσαι εσύ ο ίδιος ο χαρακτήρας που παριστάνεις. Παροτρύνω λοιπόν όλους να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο, να κάνουν Cosplay και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς είτε στο AthensCon, είτε στο Comicdom, είτε σε πιο μικρές εκδηλώσεις.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους όσους μας παρείχαν αυτό το υπέροχο φωτογραφικό υλικό και ιδιαίτερα τον Αριστομένη Καραγέωργο που μας παραχώρησε αυτή την καταπλητκική συνέντευξη.

Stay tuned for AthensCon 2017

Κέιμενο, επιμέλεια, απομαγνητοφφώνηση, ερωτήσεις συνέντευξης, επεξεργασία φωτογραφιών(εκτός από εκείνη του SpirosK Photography): Σταυρούλα Πολλάτου

 

Την επίσημη σελίδα την εκδήλωσης μπορείτε να την βρείτε εδώ: http://www.comicdom-con.gr/

 

 

6

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.