Πηγή: https://www.douxreviews.com/

Στην ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου και την ύφεση της οικονομικής κρίσης, υπήρχε ένας ιδιαίτερος τρόπος διασκέδασης, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες. Ήταν τα παγκοσμίου φήμης Τσίρκα ή κάπως διαφορετικά… Freak shows. Πρόκειται για έναν άλλον κόσμο όπου οι περιθωριοποιημένοι έβρισκαν στέγη και εργασία, τότε που η κοινωνία αρνούνταν να τους δεχθεί. Με το εν λόγω θέμα δε δίστασε να ασχοληθεί το HBO τις σεζόν 2003-2005. Η σειρά Carnivàle -Το Τσίρκο του Μυστηρίου, στην ελληνική απόδοση-, δημιούργησε δύο τέλεια φτιαγμένους κόσμους. Από τη μία, η εξαθλίωση και η γεμάτη σκόνη ζωή του Τσίρκου. Από την άλλη, η στέγη και η προστασία των ξεριζωμένων από έναν ηγέτη αλαζόνα, φιλόδοξο και συνάμα «φιλεύσπλαχνο».

Η σειρά…

Ένας γοητευτικός νεαρός που αποχαιρετά για πάντα την μητέρα του, βρίσκει μια ιδιόρρυθμη παρέα αποτελούμενη από μια κατάκοιτη χαρτομάντισσα και την κόρη της, έναν τυφλό μάγο με την ερωμένη του, έναν νάνο που χειρίζεται τους πάντες με δεξιοτεχνία και τον κουτσό βοηθό του, μια οικογένεια που αρέσκεται στο να εκδίδεται κι ένα μπουλούκι από εργάτες του πανηγυριού.

Τα πάντα γίνονται για το χρήμα και για την επιβίωση. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που δίνει η εξέλιξη της ιστορίας. Ωστόσο, μεταξύ οραμάτων και πραγματικότητας, εξελίσσεται μια πιο βαθιά κεντρική ιδέα. Όλοι αγαπούν για να αγαπηθούν και όλοι μισούν για να υπάρχουν. Ο Μπεν, η Σόφι και ορισμένοι ακόμα χαρακτήρες μαστίζονται από μεταφυσικές ικανότητες είτε αυτή είναι η ενόραση, είτε αυτή είναι η ιδιότητα του θεραπευτή. Στην άλλη πλευρά της ιστορίας, ένας Καλιφορνέζος ιερέας, κηρύττει τον λόγο του Θεού σύμφωνα με τα δικά του μέτρα και σταθμά. Κατειλημμένος από κάποια ανώτερη οντότητα, παλεύει ώστε να μην παραδοθεί ολοκληρωτικά στο «κακό». Η αδύναμη, γεμάτη πάθη, φύση του όμως στέκεται ικανή να σκορπίσει το σκοτάδι και τον τρόμο σε ότι αγαπά. Τι συμβαίνει τελικά όταν το «κακό» και το «καλό» έρχονται σε ρήξη; Και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αυτής της ανεκδιήγητης μάχης;

Carnivàle
Πηγή: https://8tracks.com/

…στο μικροσκόπιο

Μεταξύ δράματος και θρίλερ, στήνεται μια άψογη θεατρική ουτοπία, δίχως αυτό να δίνει στην σκηνοθεσία τα εύσημα το άριστο αποτέλεσμα. Κουστούμια και σκηνικά της εποχής, νοτισμένα από την βρώμα και την σκόνη, αξίζουν τουλάχιστον την επιβράβευση του κοινού και των κριτικών. Ωστόσο, η μίξη του συναρπαστικού με σκηνές μέτριες και χωρίς λόγο ύπαρξης, αφήνουν στο τέλος αυτή την γλυκόπικρη γεύση. Ο συνδυασμός της νοοτροπίας των περασμένων αιώνων όσον αφορά τη διασκέδαση, αλλά και το λεπτό θέμα της πίστης, χτίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαχωρίζοντας εξ’ αρχής τους ρόλους των «καλών» και των «κακών». Σίγουρα αυτό ακούγεται παιδαριώδες σε ένα κόσμο ενηλίκων πλαισιωμένο με σεξ, πορνεία και μεταφυσικά φαινόμενα. Αλλά θα ήταν άδικο για το σενάριο αν η σκηνοθεσία ακολουθούσε άλλου είδους μοτίβο και τεχνικές. Για παράδειγμα, τα επανειλημμένα flashbasks ή η ανάμειξη των δύο ιστοριών από το πρώτο κιόλας επεισόδιο θα φαίνονταν μάλλον παράταιρα σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Σε μια κοινωνία καταρρακωμένη από έναν επίπονο παγκόσμιο πόλεμο, οι άνθρωποι αρπάζονται από ότι βρουν. Κοινωνικά δράματα και στερεότυπα κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο Carnivàle. Άνθρωποι δίχως μέλη ή με δυσλειτουργίες, φτώχεια και εξαθλίωση, οδηγούνται να επιλέξουν έναν τρόπο ζωής δίχως ποιότητα και καθόλου σταθερότητα. Από την άλλη, η ελπίδα και τα όνειρα των νεότερων θα σβήσουν τελευταία. Η ανάγκη για συντροφικότητα και η δίψα για τη μεγάλη ζωή, όπως μια ευκαιρία στο Χόλιγουντ, αλλά ακόμη και πιο απλά πράγματα, όπως η δημιουργία οικογένειας μέσα σε αυτό το ονειρικό χάος, είναι μόνο μερικές από τις βλέψεις των παιδιών αυτών που δε γνώρισαν τίποτα περισσότερο από τις χρωματιστές τέντες, τη χωμάτινη σκόνη και τις ευφάνταστες παραστάσεις με πλήθη κόσμου.

Carnivàle
Πηγή: https://screenrant.com/

Τέλος

Η βραβευμένη σειρά μυστηρίου Carnivàle, κόπηκε με το τέλος της δεύτερης σεζόν. To τέλος της για πολλούς δεν ήταν αυτό που περιμέναν, αφήνοντας ασφαλώς πληθώρα ερωτηματικών. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως η ιστορία έμεινε ατελής.

Το Carnivàle, ήταν ένα εγχείρημα καθόλου έτοιμο να ικανοποιήσει τα γούστα του μέσου θεατή. Πρόκειται για μια σειρά που απευθύνθηκε σε μικρή και εκλεπτυσμένη μερίδα θεατών, όπως αυτήν που αγαπά το vintage και λατρεύει το μεταφυσικό μυστήριο.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.