Lee
Πηγή εικόνας: nme.com
Black History Month είναι το όνομα με το οποίο πέρασε στην ιστορία του αφροαμερικανικού κινήματος ο Φεβρουάριος. Ήταν το 1915 που ο Λίνκολν με την 13η τροπολογία κατήργησε το θεσμό της δουλείας και έδωσε ελπίδα στην νέγρικη κοινότητα. Ας δούμε πως αντιμετώπισε το ιστορικό αυτό γεγονός η 7η τέχνη.
Ιστορικό υπόβαθρο

Η 2η εβδομάδα του Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως εβδομάδα νέγρικης ιστορίας και χρονολογείται περί το 1915, τότε που με την 13η τροπολογία ο Λίνκολν κατήργησε τον θεσμό της δουλείας. Σκοπός της εβδομάδας των νέγρων υπήρξε κατά κύριο λόγο η αντιμετώπιση των μέχρι τότε φυλετικών διακρίσεων που αντιμετώπιζαν. Επίσης, μας θυμίζει το δύσκολο παρελθόν τους, αλλά και την αναγνώριση των επιτευγμάτων τους παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τους.

Οι δεκαετίες του ’50 και ’60 διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο για την εδραίωση του Black History Month. Καθώς οι δολοφονίες του Malcolm X το 1965 και του Λούθερ Κινγκ το 1968 άλλαξαν δραματικά τον ρου της ιστορίας. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι το 1920 στην Νέα Υόρκη έχουμε την αναγέννηση του Χάρλεμ. Μια έκρηξη δημιουργικότητας στην τέχνη και την λογοτεχνία που ανήκει αποκλειστικά στους Αφροαμερικανούς.

Lee
Πηγή εικόνας: thesaintpeters.org
Η δικαιοσύνη του Spike Lee

Ο Spike Lee είναι νέγρος σκηνοθέτης, παραγωγός, συγγραφέας και ηθοποιός με πολλές τιμητικές διακρίσεις στο βιογραφικό του. Η πρώτη του ταινία έκανε την πρεμιέρα της το 1986 με τίτλο She’s gotta have it. Οι ταινίες του εξετάζουν κατά κύριο λόγο τις φυλετικές διακρίσεις , τον ρατσισμό στην κοινότητα των νέγρων, τον ρόλο των ΜΜΕ στη σύγχρονη ζωή, την εγκληματικότητα, την φτώχια αλλά και το πολιτικό παρασκήνιο. Ο ίδιος είναι επίσης ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής 40 Acres and a Mule Filmworks που από το 1983 μετρά πάνω από 35 ταινίες. Μερικές από τις ταινίες που ξεχωρίζουν στην καριέρα του είναι οι Malcom X (1992), Da 5 Bloods (2020), Do the right thing (1989), Crooklyn (1994) κ.α.

Για τον Spike Lee και την αποτύπωση της αφρικάνικης διασποράς στις ταινίες του θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες. Αν και γόνος ευκατάστατης οικογένειας δεν έπαψε λεπτό να διαμαρτύρεται και να πολεμά για την δικαιοσύνη και την ισότητα της μαύρης κοινότητας. Ξανά είδαμε λοιπόν μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του και σας τις παρουσιάζουμε.

Malcom X (1992): Ένας παθιασμένος ακτιβιστής

Σε αυτό το επικό βιογραφικό αριστούργημα του Spike Lee με πρωταγωνιστή τον αξεπέραστο Denzel Washington παρακολουθούμε την πορεία του Malcolm X. Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και εμπνευσμένη από το βιβλίο του Alex Haley («The Autobiography of Malcolm X: As Told to Alex Haley») που εκδόθηκε το 1965. Ο Malcolm X ήταν Αμερικάνος μουσουλμάνος ιερέας και ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών. Αν και ξεκίνησε από μια πιο έκνομη ζωή έφτασε πολύ ψηλά στις σελίδες της ιστορίας του αφροαμερικανικού κινήματος, παλεύοντας ενάντια των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ενόχλησε έντονα τον λαό της Αμερικής με τον εριστικό του τρόπο και κατηγορήθηκε ακόμα και ως ρατσιστής. Η ταινία μεταφέρει πλήρως την ατμόσφαιρα της ζωής του και ο Denzel Washington στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι καθηλωτικός. Η έξοχη μουσική επένδυση βρίσκεται στα συν της ταινίας.

Lee
Πηγή εικόνας: crackle.com
Do The Right Thing (1989): Μια ταινία- κοινωνική διαμαρτυρία

Είναι καλοκαίρι στο γκέτο του Μπρούκλιν και το θερμόμετρο δείχνει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι φτωχοί κάτοικοι βράζουν είτε στους στενούς τοίχους των σπιτιών τους, είτε στα σκαλοπάτια των εισόδων παρατηρώντας τους γεμάτους δρόμους. Ο Mookie, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Spike Lee δουλεύει στην πιτσαρία του ιταλο-αμερικανού Sal (Dany Aiello). Ένας από τους λίγους λευκούς που έχουν επιχείρηση στο γκέτο. Οι πελάτες, παρόλο που στην πλειοψηφία τους είναι Αφροαμερικανοί, συνυπάρχουν ειρηνικά μεταξύ τους μέχρι τώρα. Ένα ντόμινο όμως από αλληλοκατηγορίες και έντονα εριστικές απόψεις θα διαταράξει επικίνδυνα τις ισορροπίες μεταξύ λευκών και νέγρων, αλλάζοντας τα δεδομένα της γειτονιάς για πάντα. Μια κοινωνική ταινία με πολύ χρώμα, πολλή ζέστη, πολλή μουσική, αλλά και για έντονο προβληματισμό απέναντι στην ευάλωτη ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων.

Lee
Πηγή εικόνας: nerdist.com

Με αφορμή τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project