bitter moon
πηγή εικόνας: kinolorber.com

Η ταινία Bitter Moon ή αλλιώς τα Μαύρα φεγγάρια του έρωτα είναι ένα ερωτικό θρίλερ με μικρές δόσεις ρομαντισμού. Βασισμένο στη νουβέλα του Pascal Bruckner, που κυκλοφόρησε ως Evil Angels το 1981, πραγματεύεται την σκοτεινή φύση του πάθους μεταξύ των εραστών και τις σχέσεις αλληλοεξάρτησης που τους κρατούν ισόβια δεμένους.

Ο Ρόμαν Πολάνσκι σκηνοθέτησε το άριστα δομημένο Bitter Moon 11 χρόνια αργότερα, με πρωταγωνιστές τους: Hugh Grant (Nigel), Kristin Scott-Thomas (Fiona), Emmanuelle Seigner (Mimi) και Peter Coyote (Oscar). Την εξαιρετικά εναρμονισμένη μουσική με την πλοκή έχει επιμεληθεί ο πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου Βαγγέλης Παπαθανασίου. Γνωστός στο ευρύ κοινό ως VANGELIS.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Ο Nigel και η Fiona ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη για την Ινδία με αφορμή τον εορτασμό της 7ης επέτειο τους. Στο ίδιο κρουαζιερόπλοιο βρίσκονται και η Mimi με τον ανάπηρο σύζυγo της, Oscar. Το πρώτο ζευγάρι θα έχει μια γρήγορη συνάντηση στο κατάστρωμα με την Mimi ενώ αργότερα ο Nigel θα την συναντήσει τυχαία στο μπαρ του πλοίου υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Εκείνη θα του κινήσει το ερωτικό ενδιαφέρον με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Νάιτζελ θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την Mimi μέσα από την αφήγηση της γνωριμίας τους από τον σύζυγο της Όσκαρ.

bitter moon
πηγή εικόνας: imdb.com

Ο Όσκαρ θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να κάνει τον Ναίτζελ να ακούσει την ιστορία του έως το τέλος της. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο δεύτερος να δημιουργήσει φαντασιώσεις για την γυναίκα του πρώτου. Μέχρι το τέλος της κρουαζιέρας τα δύο ζευγάρια θα μπλεχτούν υποκινούμενα από τις φαντασιώσεις τους και έρμαια των ορμών τους σε ένα επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι. Ένα γνώριμο μοτίβο για τον Όσκαρ και την Μιμί αλλά ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τον Νάιτζελ και την Φιόνα. Αυτό ίσως τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πολλά για τον γάμο τους.

Το ψυχογράφημα των ζευγαριών

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ερωτικά τρίγωνα βρίσκουν γόνιμο έδαφος στις ταινίες του Ρόμαν Πολάνσκι. Μετά το Knife in the water (1962), που κινούνταν στα ίδια γενικά πλαίσια, ως χώρος και ως περιεχόμενο έχουμε το παράδοξο και ίσως ”αρρωστημένο” τρίγωνο Mimi-Oscar-Nigel. Αντιδιαμετρικά αντίθετοι χαρακτήρες ή και τόσο ίδιοι που αλληλο-απωθούνται. Οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν λυσσαλέα να κρατήσουν αυτό που θεωρούν δικό τους, κτήμα τους. Πώς η σκοτεινή, τρελή ερωτική ιστορία του Όσκαρ και της Μιμί θα επηρεάσει την υγιή και φαινομενικά φυσιολογική ρουτίνα του Νάιτζελ και της Φιόνα;

bitter moon
πηγή εικόνας: pinterest.com

Τέσσερις διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες. Ένας μποέμ συγγραφέας (Oscar), μια τολμηρή χορεύτρια (Mimi) που ζουν στο Παρίσι. Αφημένοι στις σαρκικές απολαύσεις και στην ευχαρίστηση της έντασης του «εδώ και τώρα». Ζουν έντονα και χωρίς καμία αναστολή τον ερωτά τους, εξερευνώντας τις πιο απόκρυφες πλευρές τους. Ο έρωτας είναι η εξουσία του ενός πάνω στον άλλον. Τι γίνεται όταν φτάνει όμως στο ναδίρ του; Θα μπορέσουν να αποδεχτούν την ήττα τους ή θα τους οδηγήσει η απελπισία τους σε εκδικητικά μονοπάτια;

Απέναντι τους ,ο Nigel ( Hugh Grant), ένας ήσυχος και ερωτικά αποστειρωμένος άντρας και η γυναίκα του Fiona (Kristin Scott-Thomas) άκρως συντηρητική, γλυκιά αλλά και ερωτικά μη απελευθερωμένη γυναίκα. Παντρεμένοι αρκετά χρόνια, ταξιδεύουν προς την Ινδία για να αναζωπυρώσουν την φλόγα του γάμου τους, χωρίς να είναι σίγουροι ότι αυτή είναι η λύση που ψάχνουν. Η συνάντηση των ζευγαριών θα αποτελέσει ένα ολέθριο μάθημα ερωτικής διαπαιδαγώγησης.

bitter moon
Σύνοψη

Με φόντο τα υπέροχα και μουντά πλάνα καταστρώματος, ξετυλίγεται στις οθόνες μας το σκοτεινό κουβάρι των ερωτικών σχέσεων. Τα δύο ζευγάρια μοιάζει να έχουν αυτό που το καθένα χρειάζεται από το άλλο για να ισορροπήσει. Είναι όλοι μαζί και καθένας ξεχωριστά στη δίνη του δικού του μικρόκοσμου. Μέσα στον οποίο φετίχ , φαντασιώσεις , κτητικότητα, ανασφάλεια και αγάπη αναμειγνύονται δίνοντας ένα κράμα γροτέσκου πορτραίτου στον σύγχρονο τρόπο αντίληψης του έρωτα. Ένα αριστουργηματικό ερωτικό θρίλερ από τον Πολάνσκι, το Bitter Moon, για τον συναισθηματικό αναλφαβητισμό και τους σκοτεινούς χειρισμούς του ερωτικού πάθους.

Plus info: Το φοβερό Plot-Twist την τελευταία στιγμή.


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και  Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.