Για 29 χρονιά απονεμήθηκαν από το Harvard University τα Βραβεία Τρελού Επιστήμονα, όπου βραβεύονται τρελές ανακαλύψεις που συντάραξαν την επιστημονική κοινότητα. Η απονομή αυτών των βραβείων γίνεται ένα μήνα πριν αυτή των Nobel, με σκοπό να κάνουν το κοινό πρώτα να γελάσει και μετά να σκεφτεί και να προβληματιστεί πάνω σε αυτό.

Η ίδια η απονομή των βραβείων είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες και χαρίζει απλόχερα γέλιο στους παρευρισκόμενους. Απονέμονται συνολικά 10 βραβεία σε μία λαμπρή τελετή. Ο κάθε νικητής έχει στη διάθεσή του ένα λεπτό να εκφωνήσει τον λόγο του. Αν δεν έχει τελειώσει τον λόγο του μέσα σε αυτό το λεπτό, ένα κοριτσάκι κόβει τον λόγο φωνάζοντας “παρακαλώ σταματήστε, βαριέμαι”.

Βραβείο χημείας απονεμήθηκε σε Ιάπωνες επιστήμονες για την έρευνα τους, οι οποίοι κατάφεραν να υπολογίσουν περίπου πόσο σάλιο παράγει ένα πεντάχρονο παιδί μέσα σε μία μέρα, που είναι περίπου μισό λίτρο. Έπειτα το βραβείο οικονομικών κατέλαβαν Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα χαρτονομίσματα μπορούν να μεταφέρουν επικίνδυνα μικρόβια που βλάπτουν σοβαρά την υγεία των ανθρώπων.

Το βραβείο μηχανικής κέρδισε ένας Ιρανός εφευρέτης, ο οποίος κατασκεύασε ένα μηχάνημα που μπορεί και αλλάζει πάνες σε μωρά. Επίσης Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πίτσα προστατεύει από τον πρόωρο θάνατο, αν και η ανακάλυψη τους δεν βασίζεται σε εμπεριστατωμένα στοιχεία. Επιπλέον μία διεθνής ομάδα επιστημόνων βραβεύτηκε, καθώς χαρτογράφησε ποια μέρη του σώματος είναι πιο απολαυστικό να ξύνει κάποιος. Στη πρώτη θέση βρίσκονται οι αστράγαλοι και ακολουθεί η πλάτη.

Ακόμα Κινέζοι επιστήμονες τιμήθηκαν με το βραβείο για την έρευνα τους σχετικά με τις κατσαρίδες. Ανακάλυψαν ότι ότι οι νεκρές κατσαρίδες που έχουν μαγνητιστεί, συμπεριφέρονται διαφορετικά από τις ζωντανές κατσαρίδες που έχουν μαγνητιστεί, όταν μελετηθούν με κβαντικό αισθητήρα. Τέλος, βραβείο ιατρικής εκπαίδευσης απονεμήθηκε σε Αμερικανούς που ανακάλυψαν ότι οι ακουστικές συσκευές που κάνουν “κλικ” και βοηθάνε στην εκπαίδευση των σκύλων, μπορούν να βοηθήσουν τις επιδόσεις των φοιτητών χειρουργικής.

Τα βραβεία αυτά έχουν μεγάλη σημασία στην επιστημονική κοινότητα και έχουν αποκτήσει μεγάλο κοινό παγκοσμίως. Οι ανακαλύψεις αυτές- όσο τρελές και περίεργες και αν είναι- δίνουν μία νότα χαράς και αισιοδοξίας στον κόσμο και τον βοηθάει να κατανοήσει καλύτερα τον μαγικό κόσμο της επιστήμης. Οι επιστήμονες δεν είναι μόνο άνθρωποι κλεισμένοι σε εργαστήρια, σκυμμένοι πάνω σε μικροσκόπια, αφιερωμένοι και απορροφημένοι από το έργο τους. Είναι άνθρωποι με αίσθηση του χιούμορ και ικανοί να ανακύψουν πράγματα που όχι μόνο θα εντυπωσιάσουν και θα προβληματίσουν το κοινό, αλλά θα το κάνουν να γελάσει.

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.