Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 στο κτήριο της ΓΕΧΑ Αμπελοκήπων πραγματοποιήθηκε μια ομιλία διαφορετική από κάθε άλλη. Αφορμή; Η ζωή ενός ανθρώπου που μοιάζει σαν να βγήκε από κάποιο βιβλίο, σαν να μην είναι πραγματική όλη η φρίκη που πέρασε για να καταφέρει να βρει την εσωτερική του ειρήνη. Σήμερα ο άνθρωπος αυτός αποτελεί παράδειγμα για εκατομμύρια άλλους ανθρώπους. Επίσης μοιράζεται διαρκώς μέσα από ομιλίες του αλλά και μέσα από το βιβλίο του: «Χιλιάδες Μίλια προς τον Τόπο της Καρδιάς» την ζωντανή μαρτυρία του για το πώς βρήκε τελικά την τέλεια αγάπη και ευτυχία. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άλλος από τον πασίγνωστο πλέον Κλάους Κένεθ, έναν σύγχρονο απόστολο.

Klaus Kenneth Book

Ακόμα όμως και αν δεν τον γνωρίζατε ήδη, βρίσκεστε στο σωστό μέρος καθώς στο παρόν άρθρο θα γίνει αναφορά στο ποιος είναι ο Κένεθ, τι ειπώθηκε στην χθεσινή του ομιλία και τι να περιμένετε από το βιβλίο του. Σύμφωνα λοιπόν με ένα κομμάτι από το βιογραφικό του που βρίσκεται στο εσωτερικό του εξωφύλλου του βιβλίου του «ο Κλάους Κένεθ γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1945, τη νύχτα που ο κόκκινος στρατός κατέλυε το Γ’ Ράιχ. Την παιδική του ηλικία σημάδεψαν οι τεράστιες κακουχίες και η γονεϊκή εγκατάλειψη. Σε νεαρή ηλικία κακοποιείται σεξουαλικά από έναν καθολικό ιερέα, πράγμα που τον κάνει να αποστραφεί βαθιά τον χριστιανισμό».

Είναι ευκόλως κατανοητό, έστω από αυτό το μικρό κομμάτι της βιογραφίας του, ότι η ψυχολογική ισορροπία του μικρού Κλάους κλονίστηκε σοβαρότατα, έχασε την εμπιστοσύνη του σε όλους γενικά και στον χριστιανισμό ειδικότερα. Όπως υποστήριξε και ο ίδιος χθες «τους μισούσα όλους και με μισούσαν όλοι». Αλλά ο ίδιος πιστεύει πως η μοναξιά είναι η χειρότερη κόλαση από όλες και για αυτό δεν σταμάτησε να αναζητεί την αγάπη.

Έψαξε λοιπόν να βρει αυτή την αγάπη που στερήθηκε μικρός οπουδήποτε αλλού και κυρίως μέσα από διάφορες θρησκείες. Δοκίμασε πραγματικά τα πάντα, ότι μπορεί να περάσει από το ανθρώπινο μυαλό: ναρκωτικά, σεξ, έρωτα, ψυχοθεραπεία, φιλοσοφία, γιόγκα, μαγεία κ.α. Η φιλοσοφία έπαψε να σημαίνει κάτι για αυτόν όταν διάβασε όπως μας είπε και ο ίδιος στην πόρτα ενός μπάνιου ένα αστείο. Αρχικά λοιπόν είδε το εξής γνωμικό «Ο Θεός είναι νεκρός» με το όνομα Νίτσε να υπογράφει. Το γνωμικό ήταν σβησμένο με ένα μεγάλο Χ. Ακριβώς από κάτω κάποιος είχε γράψει «Ο Νίτσε είναι νεκρός» υπογεγραμμένο από κάτω με το όνομα Θεός. Καταλαβαίνοντας την ευστοχία αυτού του αστείου, συνειδητοποίησε δεν μπορούσε να επαναπαυθεί σε απλά λόγια και θεωρίες για να βρει αυτό το τόσο υψηλό που αναζητούσε τόσο απελπισμένα.

Klaus Kenneth

Έτσι ξεκινάει ένα μακροχρόνιο ταξίδι, το οποίο κράτησε 12 χρόνια, μετακινούμενος από χώρα σε χώρα. Χαρακτηριστικά μας είπε πως έχει κάνει τόσα χιλιόμετρα που αθροιστικά είναι σαν να έχει ταξιδέψει όλο τον κόσμο 50 φορές. Το ταξίδι του ξεκινά από τις μουσουλμανικές χώρες: Τουρκία, Ιράκ, Ιράν κλπ. Ήθελε λοιπόν να δει όπως μας είπε εάν οι μουσουλμάνοι μπορούσαν να του δώσουν αγάπη. Πράγματι ήταν πολύ καλοί άνθρωποι. Σύμφωνα όμως με τους κανόνες του Κορανίου σε περίπτωση που κάποιος κλέψει του κόβουν το χέρι και σε περίπτωση που κάποιος πει ψέματα του κόβουν τη γλώσσα. Και φυσικά δεν σταματάνε εκεί οι αυστηροί κανόνες του Κορανίου.

Αλλά ο νεαρός Κλάους βασιζόταν πάρα πολύ στο κλέψιμο και στα ψέματα τότε για να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα μεγάλα ταξίδια που έκανε. Θα έπρεπε λοιπόν όπως μας είπε αστειευόμενος χθες «να τον είχαν κάνει κιμά» οι μουσουλμάνοι.  Δεν άντεχε άλλο να τιμωρείται. Είχε γευτεί πολύ γερές τιμωρίες από την οικογένεια του και από τον ομοφυλόφιλο πάστορά του όντας μικρός. Αποχαιρέτησε λοιπόν τη θρησκεία του Ισλάμ και πήγε στην Ινδία.

Στην Ινδία έζησε τον Ινδουισμό 7 χρόνια, με όλες τις εξωτικές «ομορφιές» που τον συνόδευαν. Ο λόγος που ταυτίστηκε περισσότερο με αυτή τη θρησκεία σε αντίθεση με την προηγούμενη είναι ότι ο Αλλάχ σύμφωνα με τους μουσουλμάνους βρίσκεται πίσω από το φεγγάρι, μακριά από τους ανθρώπους. Όμως στον Ινδουισμό υπάρχουν εκατομμύρια θεοί και οι περισσότεροι είναι ζώα τα οποία είναι άμεσα προσβάσιμα για λατρεία. Στην Ινδία γνώρισε και την Μητέρα Τερέζα, η οποία μόλις είχε λάβει το Νόμπελ Ειρήνης. Η Μητέρα Τερέζα του είπε πως όσο και να ταξιδέψει δεν θα βρει την αλήθεια γιατί η αλήθεια δεν βρίσκεται στην Ινδία, ούτε στο Τόκιο, ούτε οπουδήποτε. Η αλήθεια του είπε πως βρίσκεται μέσα του.

Τα λόγια της Μητέρας Τερέζας μίλησαν στην καρδιά του νεαρού Κλάους αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να γυρίσει στον χριστιανισμό λόγω των τραυματικών του εμπειριών. Όμως επίσης δεν ήταν διατεθειμένος να παραμείνει Ινδουιστής καθώς αυτή η θρησκεία ένιωθε πως τον οδηγούσε σε ένα τέλμα ψυχολογικό. Σύμφωνα με τον Ινδουισμό ο κάθε άνθρωπος αναγεννιέται διαρκώς μέχρι να γίνει ένα με το σύμπαν. Η κάθε αναγέννηση δίνεται στον άνθρωπο ως ευκαιρία να μην αμαρτήσει και να γίνει καλύτερος. Όλοι όμως ξέρουμε πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αμαρτάνει και να μην είναι ατελής. Ήταν καταθλιπτικό λοιπόν για τον Κλάους να σκέφτεται ότι θα αναγεννιέται ξανά και ξανά χωρίς αποτέλεσμα.

Φεύγει λοιπόν για το Θιβέτ να γνωρίσει τον Βουδισμό. Έγινε ο ίδιος Σαολίν μοναχός και είδε τις φρικιαστικές πράξεις των μοναχών απέναντι στα νεαρά κορίτσια καθώς σύμφωνα με τον Βούδα οι γυναίκες είναι η πηγή όλων των κακών. Σύμφωνα με τους Σαολίν μοναχούς οι γυναίκες δεν μπορούσαν να φτάσουν ποτέ στη Νιρβάνα και ενώ ο ίδιος ο Κλάους κατάφερε να φτάσει στη Νιρβάνα-η οποία δεν είναι κάτι άλλο από 6 λεπτά χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα- ένιωσε το απόλυτο κενό. Για αυτόν η Νιρβάνα ήταν αυτοκαταστροφή και δεν εύχεται αυτό το συναίσθημα σε κανέναν.

Μετά από την πολυτάραχη ζωή αυτή η γνωριμία του με τον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ ήταν αυτή που τον έσωσε. Ο ίδιος αποκαλεί τον Γέροντα Σωφρόνιο «Άγιο Σωφρόνιο τον Μέγα» και πιστεύει πως θα έπρεπε να του απονεμηθεί ο μεγάλος τίτλος του Θεολόγου. Με τον Γέροντα Σωφρόνιο ανέπτυξαν μια πολύ στενή σχέση καθώς εκείνος έδειξε στον Κλάους τι θα πει ορθόδοξος χριστιανισμός, σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα δόγματα του χριστιανισμού και πως ουδεμία σχέση δεν έχουν κάποιοι διεστραμμένοι εκπρόσωποι του χριστιανισμού με τον ίδιο τον χριστιανισμό σαν πίστη.

Klaus Kenneth

Ο Κλάους Κένεθ ανέφερε χαρακτηριστικά στην χθεσινή του ομιλία πως όλες οι θρησκείες έχουν το εξής ερώτημα: «Θεέ μου που είσαι;». Ο Κλάους όμως δεν θεωρεί την ορθοδοξία θρησκεία, αλλά αποκάλυψη. Σύμφωνα με τον Κλάους ο Χριστός έδειξε πώς να αγαπάμε τους αμαρτωλούς αλλά όχι την αμαρτία και πως αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη τον γιατρό είναι οι άρρωστοι και όχι οι υγιείς. Γνώρισε όλη του τη ζωή έναν διαστρεβλωμένο χριστιανισμό όπως οι περισσότεροι και θρησκείες που μισούσαν τους αμαρτωλούς. Όμως στην Ορθοδοξία βρήκε κάτι διαφορετικό μετά από πολύ αναζήτηση, πόνο και προσωπική του έρευνα. Τίποτα δεν του χαρίστηκε. Αυτά και άλλα πολλά είναι συνοπτικά όσα θα βρείτε στο βιβλίο του το οποίο είναι 418 σελίδες. Να επισημάνουμε ότι όλα τα έσοδα από το βιβλίο του πάνε σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Χαρακτηριστικό όμως είναι αυτό που εκμυστηρεύτηκε σε κάποιους από εμάς όταν μας υπέγραφε το βιβλίο του, για ποιο λόγο ξεχώρισε τον Γέροντα Σωφρόνιο από την Μητέρα Τερέζα. Υποστηρίζει πως και οι δύο ήταν υπέροχοι άνθρωποι. Η μητέρα Τερέζα όμως επικεντρωνόταν στο πώς να βοηθήσει υλικά τους πονεμένους που φυσικά ήταν πολύ μεγάλο αυτό το έργο της. Ο Γέροντας όμως Σωφρόνιος αφιέρωσε τη ζωή του στο να βοηθά τους ανθρώπους να βρουν την πνευματική τους ισορροπία κάτι το οποίο χρειαζόταν πολύ περισσότερο ο Κλάους.

Klaus Kenneth autograph

Πλέον εδώ και 35 χρόνια ο Κλάους Κένεθ, όπως μας είπε ο ίδιος, ζει χωρίς φόβο, γιατί όπως τόνισε ο Θεός είναι στο τώρα όχι στο πριν ούτε στο μετά. Ο Κλάους κοιτάει μόνο το τώρα και εμπιστεύεται το μετά στα χέρια του Θεού. Οι φόβοι λέει προέρχονται από τους δαίμονες και όχι από τον Θεό. Οι φόβοι κατακλύζουν τις σκέψεις μας και κατηγορούμε μετά τον εαυτό μας. Έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε στην κατάθλιψη. Αυτό που μας είπε κυρίως να κρατήσουμε και να φύγουμε από την ομιλία του λίγο πιο πλούσιοι και σας συνιστώ και εγώ το ίδιο είναι «Να ελέγχουμε εμείς τις σκέψεις μας, γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς κάποιος άλλος θα το κάνει για εμάς» και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Κλείνοντας, Ο Κλάους Κένεθ είναι μια ολοζώντανη απόδειξη θαύματος. Ένα από τα πολλά που συμβαίνουν γύρω μας αλλά αρνούμαστε να τα δούμε, ένας άνθρωπος που γεύτηκε όλες τις ηδονές και τις αμαρτίες που μπορεί να δώσει αυτός ο κόσμος και τίποτα από αυτά δεν τον γέμισε. Ένας άνθρωπος που θέλει να μοιραστεί την χαρά του και την ανακάλυψη του με όλους και το κάνει ήδη πολύ επιτυχημένα. Μακάρι κανείς μας να μην χρειαστεί να πειραματιστεί τόσο ακραία για την πνευματική του ολοκλήρωση και μακάρι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εκτιμήσουν κάποια πράγματα που τα είχαν διαθέσιμα, δίπλα τους όλη τους τη ζωή.

Klaus Kenneth

H παραπάνω φωτωγραφία τραβήχτηκε με αφορμή την ενδυμασία των παιδιών που θύμιζαν στον κύριο Κένεθ την αντίστοιχη ενδυμασία των Daltons. Όντας ένα άτομο με έντονο χιούμορ ο κύριος Κένεθ δεν θα μπορούσε να μην είχε κάνει αυτή την πνευματώδης παρατήρηση.

Επιμέλεια: Σταυρούλα Πολλάτου

Φωτογραφικό υλικό: Σταυρούλα Πολλάτου

3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.