Οι εκδόσεις Ι. Σιδέρης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Από τη ψηφιακή επανάσταση στη ψηφιακή επιτήρηση, Νέα μέσα, δημοσιότητα και πολιτική» της Μαρίνας Ρήγου, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 18:00, στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, στοά βιβλίου, Αθήνα).

Ομιλητές είναι ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας, ο Νίκος Φίλης, βουλευτής και δημοσιογράφος, και ο Δημήτρης Χαραλάμπης, καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ποια είναι η σχέση των παραδοσιακών και των νέων μέσων; Πώς διαμορφώνεται η δημοσιότητα σήμερα και ποια είναι η νέα δομική αλλαγή της δημόσιας σφαίρας που συντελείται με την εμφάνιση του διαδικτύου; Με ποιο τρόπο η “υπόσχεση” για ελευθερία και συμμετοχή σχετικοποιείται καθώς οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί ελέγχου και επιτήρησης πολλαπλασιάζονται και εποικίζουν το ελεύθερο, οικουμενικό διαδίκτυο; Ποια είναι η σχέση νεοφιλελεύθερης και ψηφιακής στροφής και πώς επηρεάζει τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού παραδείγματος σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης; Στον 21ο αιώνα η ιχνηλασία της διαδικτυακής διαδρομής των χρηστών έχει γίνει πολύ πιο παρεισφρητική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η διαδικασία της εξόρυξης δεδομένων ουσιαστικά συνδέει σε έναν κοινό στόχο τη Silicon Valley και τις υπηρεσίες ασφαλείας όπως είναι η NSA.

Η ολοκλήρωση, οργάνωση, διαχείριση και ανάλυση των «Μεγάλων Δεδομένων», που συγκεντρώνονται μέσω της συστηματικής ιχνηλασίας και επιτήρησης, για τις εταιρείες του διαδικτύου –την «εμπορική αγορά»– έχει οικονομική αξία. Για τις υπηρεσίες ασφαλείας –την «πολιτική αγορά»– έχει πολιτική αξία. Και οι δύο παρασύρουν τη διελκυστίνδα ανάμεσα στην ελευθερία και την επιτήρηση, προς την επιτήρηση. Οι νόμοι για την προστασία της ιδιωτικότητας υπολείπονται των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά, και όταν επικαιροποιούνται, η τάση είναι υπέρ και των δύο αγορών –εμπορικής και πολιτικής– για διαφορετικούς, πλην όμως κοινούς ως προς το αποτέλεσμα, λόγους. Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση με πυρήνα τις τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας, έχοντας δομικά χαρακτηριστικά την ψηφιοποίηση, τη σύγκλιση και τη διαδραστικότητα, συντελεί στην αντίληψη μιας ψηφιακής εποχής η οποία διευκόλυνε την επικοινωνία και την ελεύθερη έκφραση. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ωστόσο, διευκόλυνε την παρακολούθηση και τη δημιουργία ενός super πανοπτικού. Για μια ακόμη φορά ένα ανοικτό σύστημα, όπως ήταν στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του το διαδίκτυο, τείνει να ελεγχθεί και να κλείσει.

Μαρίνα Ρήγου

Η Μαρίνα Ρήγου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό ενημερωτικό σταθμό Flash 96 από το 1991. Τα πρώτα δημοσιογραφικά της βήματα τα έκανε στην ΕΡΑ 4. Φυσικός του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέχισε τις σπουδές της στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ. Διδάσκει μαθήματα δημοσιογραφίας, ραδιοφώνου, πολιτικής και νέων μέσων. Το 2014 εξεδόθη από τον εκδοτικό οίκο Ι. Σιδέρη το βιβλίο της «Από την ψηφιακή επανάσταση στην ψηφιακή επιτήρηση. Νέα μέσα, δημοσιότητα και πολιτική». Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και ερευνών στον τομέα της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας, των μέσων και της πολιτικής.

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.