βία

Μετά από τα τελευταία γεγονότα με το θάνατο του μαύρου Αμερικανού που προκλήθηκε από τους αστυνομικούς, λόγος γίνεται για το πως οι Αμερικανικές αρχές χειρίζονται την εξουσία που τους δίνεται και πόσο βίαιες στάσεις κρατούν απέναντι στους πολίτες.

Τα στατιστικά στοιχεία για την αστυνομική βία είναι συντριπτικά, καθώς σε άλλες χώρες ανεπτυγμένες δε βλέπουμε τέτοιου είδους αντιμετώπιση από τις αρχές, όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα με τον Φλόιντ, όπου ήταν και η αφορμή για να ανοίξει και πάλι το θέμα της Αμερικής και των αρχών.

Σύμφωνα με τις στατιστικές συγκρίσεις, η αστυνομία των ΗΠΑ συνηθίζει να πυροβολεί, να συλλαμβάνει και να φυλακίζει, περισσότερα άτομα από άλλα ανεπτυγμένα έθνη του ίδιου επιπέδου.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις ΗΠΑ πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από την αστυνομία, σχεδόν καθημερινά πολλοί άνθρωποι. Ειδικότερα, με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για κάθε 100.000 συλλήψεις πεθαίνουν 12 άνθρωποι.

Η Αμερικανική αστυνομία πυροβολεί επίσης, περισσότερους ανθρώπους από ότι οι αστυνομικές αρχές σε άλλες παρόμοιες ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, οι ανθρωποκτονίες που τις κρίνουν ως «δικαιολογημένες», δεν περιλαμβάνουν κάθε δολοφονία από αστυνομικούς και οι αριθμοί που δίνονται στη δημοσιότητα από το FBI, αμφισβητούνται από πολλές ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Οι Αμερικανοί είναι επίσης, πιο πιθανό να συλληφθούν ή να φυλακιστούν παγκοσμίως. Από αυτούς που έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς ή συλλαμβάνονται, οι μαύροι Αμερικανοί είναι πιθανότερο να υποστούν βία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.