23 Ιουνίου 2018, ημέρα Σάββατο. Ταϊλάνδη, σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ. 12 μικρά παιδιά μαζί με τον προπονητή της ομάδας τους εγκλωβίζονται στο σπήλαιο, του οποίου η στάθμη του νερού ανεβαίνει λόγω ισχυρής βροχόπτωσης. Στο σημείο από την πρώτη κιόλας μέρα ξεκινούν οι έρευνες για τον εντοπισμό και την διάσωση της ποδοσφαιρικής ομάδας, ύστερα από ενημέρωση μητέρας της οποίας ο γιος δεν γύρισε σπίτι μετά την προπόνηση.

Στο σπήλαιο σπεύδουν δύτες, ενώ από την αρχή ο αρχηγός της κυβέρνησης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα εκπέμπει σήμα για βοήθεια. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, με το νερό να φτάνει σε ορισμένα σημεία του σπηλαίου τα πέντε μέτρα, και τον καιρό να μην είναι σύμμαχος στις προσπάθειες των εκατοντάδων ανθρώπων της ομάδας διάσωσης. Πολλά μέρη του σπηλαίου είναι πλημμυρισμένα, ενώ οι ειδικοί δύτες δεν μπορούν παρά να υποθέτουν για το πού μπορεί να βρίσκονται τα 12 παιδιά με τον προπονητή τους.

Εννέα μέρες, από τότε που εγκλωβίστηκαν τα δεκατρία μέλη της ομάδας, οι δύτες και όλοι οι ειδικοί που έχουν προσεγγίσει το σπήλαιο με αντίπαλό τους τον χρόνο και τον καιρό «παλεύουν» για να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους, και το καταφέρνουν στις 2 Ιουλίου. Έκτοτε κάθε μέρα προσπαθούν να βρουν πολλές και διαφορετικές λύσεις που θα φέρουν τους «Αγριόχοιρους» και τον προπονητή τους στην επιφάνεια της γης σώους και χωρίς τραυματισμούς. Οι διασώστες αναζητούν διαφορετικές διόδους για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων έχοντας υπόψη τους πάντα την καλύτερη δυνατή και πιο ασφαλή λύση.

Οι μέρες περνούν και ο καιρός φαίνεται να μην είναι σύμμαχος στην όλη επιχείρηση διάσωσης. Γιατροί και άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων έχουν προσεγγίσει τα παιδιά με τρόφιμα και φάρμακα, ενώ οι δύτες προσπαθούν αδιάκοπα για μια σωστή λύση στο όλο εγχείρημα. Η απάντληση του νερού συνεχίζεται όλες αυτές τις μέρες χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ ταυτόχρονα μετεωρολόγοι προβλέπουν άμεση επιδείνωση του καιρού.

Δύο βίντεο που δημοσιοποιούνται μέσα από το σπήλαιο δείχνουν την ελπίδα σωτηρίας στο βλέμμα και το χαμόγελο των παιδιών και του προπονητή τους, ενώ η υγεία τους είναι αρκετά καλή. Οι δύτες ακόμα προσπαθούν να βρουν τον καταλληλότερο τρόπο διάσωσης, ενώ ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης χάνει τη ζωή του ύστερα από εφοδιασμό των παιδιών και λόγω έλλειψης οξυγόνου. Το γεγονός αυτό κάνει τους διασώστες να σκέφτονται εναλλακτικούς τρόπους απεγκλωβισμού.

Τελικά στις 8 Ιουλίου, έπειτα από δεκαπέντε ολόκληρες μέρες εγκλωβισμού στο σπήλαιο, τα τέσσερα πρώτα παιδιά καταφέρνουν να επιστρέψουν στην επιφάνεια της γης σώα και ασφαλή. Μέχρι τις 10 Ιουλίου όλα τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας έχουν διασωθεί επιτυχώς και η επιχείρηση έχει στεφθεί από επιτυχία.

Ύστερα από όλα αυτά ακόμα αναρωτιέστε ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες; Οι δεκάδες διασώστες που έθεσαν οικειοθελώς τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να επιστρέψουν ζωντανά τα παιδιά και τον προπονητή τους στις οικογένειές τους. Οι άνθρωποι αυτοί με το που κλήθηκαν για βοήθεια, έσπευσαν πρόθυμοι και χωρίς να διστάσουν στο σπήλαιο με έναν και μόνο στόχο: να απεγκλωβίσουν όλους τους «Αγριόχοιρους» σώους και με ασφάλεια. Και το κατάφεραν.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πραγματικοί ήρωες των ημερών και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και ένα τεράστιο μπράβο για την επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας.

4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.