Η νυχτερινή Αθήνα αλλάζει, η Ακρόπολη εκπέμπει νέο φως.
Νέος φωτισμός στην Ακρόπολη

Το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο αποδόθηκε, νωρίς το βράδυ της Τετάρτης,  παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην Πνύκα.

«Το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει πλέον την Ακρόπολη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του από τον λόφο της Πνύκας.

Εννέα μνημεία φωτίστηκαν εκ νέου και πέντε ακόμα μνημεία απέκτησαν  «λάμψη» για πρώτη φορά. Πρόκειται για το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

Η μελέτη για τον φωτισμό του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, που έγινε από τη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟΑ, πρόκειται για το πρώτο από μία σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.

Εν καιρώ κορωνοϊού οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή παρουσίαση του φωτισμού της Ακρόπολης  ζωντανά, σε live streaming  από τον ιστότοπο digitalculture.gov.gr του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1.

Ακρόπολη: Νέος Λευκός Φωτισμός

Ο φωτισμός στην Ακρόπολη δίνει νέα πνοή στα μάρμαρα του Ιερού Βράχου. Όμως δεν περιορίζεται στο αισθητικό κομμάτι. Αλλά συμπεριλαμβάνει και σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Αναδεικνύει τα τείχη, το σύνολο του Ιερού Βράχου, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα πιο λευκά από ποτέ αντανακλούν κάθε πτυχή. Κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Μέσα από αυτό το νέο πρίσμα βλέπουμε πλέον τον φωτισμό 14 σημείων, τα οποία είναι: o Ιερός Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου η Στοά Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό, ενώ για πρώτη φορά φωτίζονται πέντε ακόμα μνημεία: το μνημείο Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια Απόλλωνα και Αγλαύρου / Κλεψύδρα καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

Μια Ακρόπολη πιο οικολογική

Στο πλαίσιο της τεχνικής αναβάθμισης, ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων, των υφιστάμενων λαμπτήρων (τύπου HID) με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED. Με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης. Ενώ με τη νέα εγκατάσταση εξοικονομείται περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα. Μέσα από τη βελτίωση της στόχευσης προς τα μνημεία μειώνεται το φαινόμενο της φωτορύπανσης.

 

 

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.