Κόκκινα τριαντάφυλλα, σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς με γεύση φράουλα, δώρα, γλυκά, αρκουδάκια, ευχετήριες κάρτες, καρδιές μαξιλάρια, κούπες με ρομαντικές αφιερώσεις και οτιδήποτε έχει να κάνει με το χρώμα κόκκινο και την καρδιά κυριαρχεί εκείνη την πολυπόθητη ημέρα, 14 Φεβρουαρίου. Γιατί όμως να περιμένει κανείς την συγκεκριμένη μοναδική μέρα για να δείξει έμπρακτα την αγνή του αγάπη, αν αυτή υπάρχει αληθινά;

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει καταλήξει να είναι πολυαναμενόμενη δίχως λόγο. Ο ερωτευμένος γιορτάζει καθημερινά και αποδεικνύει την αγάπη του έντονα με άλλα πράγματα πιο ουσιώδη και όχι καρτερώντας μια εμπορική γιορτή. Διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα. Μια ημέρα κατά την οποία ο κόσμος βρίσκει τη γιορτή αυτή ως αφορμή για να περάσει καλά, για να γιορτάσει τον έρωτά του. Πώς όμως; Με το να αγοράζει όλα τα παραπάνω. Για αυτό ακριβώς την χαρακτηρίζουμε εμπορική καθώς έχει περισσότερο εμπορικούς σκοπούς και όχι ουσιαστικούς. Τα ανθοπωλεία πλουτίζουν, τα ρομαντικά εστιατόρια γεμίζουν στο έπακρο, τα ράφια με τις σοκολάτες αδειάζουν… Επομένως, δεν θα λέγαμε ότι όλο αυτό φανερώνει μια ημέρα που αποσκοπεί στο κέρδος και στα χρήματα;


Πολλοί βέβαια φαίνεται να αποδοκιμάζουν την συγκεκριμένη γιορτή και να την κρίνουν αρνητικά. Είναι συνήθως εκείνοι που δεν έχουν κάποιον/α σύντροφο, μια σταθερή σχέση εκείνη την περίοδο. Σκέφτονται ότι δεν χρειάζονται κανέναν δίπλα τους και πως θα περάσουν καλύτερα μόνοι τους. Κάποιοι από αυτούς αδυνατούν να βρουν το ταίρι τους και αυτός είναι ο λόγος που τα κατακρίνουν όλα αυτά. Για αυτό λοιπόν δημιουργείται αυτό το κλίμα αναστάτωσης και κυριαρχούν πολλές αντιδράσεις εκείνη την ημέρα. Το συναίσθημα είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό στοιχείο για να κρατάει ήρεμα τα πνεύματα. Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές πλευρές και πολλές διαφορετικές απόψεις περί του θέματος. Εκείνοι που έχουν ήδη βρει το άλλο τους μισό δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα αυτήν την ημέρα καθώς θα την περάσουν μαζί του. Τι γίνεται όμως αν είναι μόνοι τους; Συνήθως παίρνουν τις παρέες τους και κυκλοφορούν σε πιο απόμερα σημεία πιο απόμακρα για να μην τους πετύχουν και γενικότερα συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρχε αυτή η μέρα. Συνεπώς είναι αλήθεια είναι ότι κάποιους τους ενοχλεί η κατάσταση που επικρατεί αυτό το 24ωρο και αναμένουν να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Υπάρχει ο Άγιος Βαλεντίνος στην πραγματικότητα;
Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία. Γενικότερα λέγεται ότι ήταν ο προστάτης των ερωτευμένων αλλά μέχρι και σήμερα διχάζουν αμφιβολίες για το αν υπήρξε πραγματικά ο Άγιος ή όχι. Πάντως σίγουρα η θρησκεία μας δεν επιτρέπει να λατρεύεται με αυτόν τον τρόπο ένας Άγιος και να τιμάται έτσι. Η ύπαρξή του δεν είναι δυνατόν να σταθεί αφορμή για την στεγνή διασκέδαση και την καλοπέραση. Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Άρα θα λέγαμε ότι και να υπήρχε στην πραγματικότητα και η ιστορία του να ήταν αληθινή, η πίστη μας δεν τον αποδέχεται ως Άγιο καθώς προέρχεται από διαφορετικά θρησκευτικά ιδεώδη.


Εν κατακλείδι, είναι πολύ όμορφο να γιορτάζεται μια ημέρα ως γιορτή των ερωτευμένων καθώς έτσι είναι σαν να αναζωογονείται, σαν να ανανεώνεται μια σχέση. Η αναμονή για την συγκεκριμένη μέρα μας κάνει να την αποδεχόμαστε όλο και πιο εγκάρδια με την σύμπραξη του αγαπημένου μας. Επομένως, η μέρα αυτή στέκεται ως αφορμή στο να αποδεικνύεται έμπρακτα η αγάπη μας. Δεν είναι καθόλου κακό αν το δούμε από αυτήν την οπτική γωνία, ότι δηλαδή προσφέρεται ανανέωση στη σχέση μας. Από την άλλη χριστιανικά ενδέχεται να μην είναι αποδεκτό όπως είπαμε και παραπάνω. Αναμφίβολα όμως είναι μια γιορτή που υπάρχει από την δεκαετία του 70′ και θα παραμείνει για πολύ ακόμα αν δεν αλλάξει κάτι, διότι αποδίδει χαρά και πάνω από όλα αγάπη.

2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.