Πηγή: www.pinterest.com

Έχοντας την αφορμή του “Black History Month”, αρπάζω την ευκαιρία να εξυμνήσω κάποιους καλλιτέχνες που δεν λαμβάνουν την φήμη που τους αξίζει. Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες με εξαιρετικά δείγματα έργων και ιδεών. Η δύναμη της τέχνης μπορεί να φέρει τον κόσμο κοντά. Η αξία της τέχνης, θα πρέπει να μην έχει ταμπού σύμφωνα με το χρώμα ή την φυλή κάποιου.

Jean-Michel Basquiat (ζωγράφος)

Αφροαμερικανοί
Πηγή: www.pinterest.com

Πριν γίνει γνωστός, ο Basquiat, ζωγράφιζε της υπόγειες στοές της Νέας Υόρκης με την ταγκία “SAMO”. Για να μπορέσει να επιβιώσει, πουλούσε κάρτ ποστάλ με τα έργα του. Ήταν τότε, που πήρε μέρος σε μια ομαδική έκθεση και γνώρισε τον κατάλληλο κόσμο. Τα έργα του, είναι αρκετά επίκαιρα και συνήθως αναφέρονται σε θέματα κοινωνικά. Στις αρχές του 80΄ συνεργάστηκε με τον Andy Warhol και σύντομα, οι πίνακές του φτάνανε τα 50,000 δολάρια.

James Van Der Zee (φωτογράφος)

Αφροαμερικανοί
Πηγή: www.pinterest.com

Γεννημένος στην Μασαχουσέτη το 1886, κατέφθασε στην Νέα Υόρκη ως επιτυχημένος φωτογράφος. Ήταν ο μόνος φωτογράφος που μπόρεσε να απαθανατίσει την καθημερινή ζωή της μεσαίας μαύρης τάξης την περίοδο του “Harlem Renaissance” το 20′ και το 30′. Ο τρόπος που φωτογράφιζε σε φυσικό φως, έδειχνε τις λεπτομέρειες χωρίς να κρύβει τίποτα. Οι φωτογραφίες του θεωρήθηκαν εθνικός θησαυρός και  θεωρείται μέχρι και σήμερα από τους σημαντικότερους φωτογράφους των εποχών.

Edmonia Lewis (γλύπτρια)

Αφροαμερικανοί
Πηγή: www.pinterst.com

Γεννημένη περίπου το 1844, προερχόταν από μαύρες και ινδιάνικες ρίζες. Έτσι κατάφερε να γίνει η πρώτη γλύπτρια που εκπροσώπευε και τις 2 αυτές μικρές κοινωνικές ομάδες. Τα έργα της φτάσανε μέχρι την Ρώμη όπου και ήταν διαθέσιμα κάποια κομμάτια. Λίγοι ήταν οι Αφροαμερικανοί της εποχής που είχαν τέτοια φήμη και σεβασμό, και ιδιαίτερα απέναντι σε μια γυναίκα.

Cab Calloway (τραγουδιστής, διευθυντής ορχήστρας)

Αφροαμερικανοί
Πηγή: www.pinterest.com

Ίσως μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες  της τζαζ την εποχή του 30′. Γεννημένος το 1907 λίγο πιο έξω από την Νέα Υόρκη, έφτασε να έχει την καλύτερη τζαζ μπάντα στην Αμερική. Γνωστός για τραγούδια όπως “Minnie the moocher” και πολλά άλλα, έπαιξε και στον κινηματογράφο στην γνωστή ταινία “Blues Brothers”. Κέρδισε Γκράμι ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις και την ορχήστρα του διεύθυνε ο εγγονός του μετά τον θάνατό του.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους “γνωστούς- άγνωστους” καλλιτέχνες. Αφροαμερικανοί που αξίζουν πολύ παραπάνω εκτίμηση και δημοσιότητα από αυτή που έχουν. Ψάχνοντας κανείς, θα βρει πολλά διαμάντια μέσα στην ιστορία.


Με αφορμή τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project