Marsha
Πηγή εικόνας: the-izzy.com

Ηχογράφηση από την Ακριβή Ανδρινοπούλου:

Stonewall 1969

Το 1952, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία καταγράφει την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή. Πριν από το 1962, και οι 50 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατακρίνουν και ποινικοποιούν τη σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Οι επιδρομές αστυνωμικών σε μπαρ που συχνάζουν μέλη της LGBTQI+ κοινότητας αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Το ποτήρι έχει αρχίσει να ξεχειλίζει. Η δράση φέρνει αντίδραση.

Η επιδρομή της αστυνομίας στο gay bar “Stonewall Inn” τα ξημερώματα της 28ης Ιουνίου αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα για την εξουθενωμένη κοινότητα. Πλήθος ανθρώπων ξεκινά να συγκεντρώνεται έξω από το μαγαζί λόγω των εντάσεων που προκύπτουν. Οι αστυνομικοί αρχίζουν να τραβολογούν και να συλλαμβάνουν τις drag queens του bar. Οι θαμώνες, οι πελάτες και οι περαστικοί του Stonewall Inn δεν σώπασαν αυτή την φορά… Ξεσπά βία. Η οδός Christopher St. της Νέας Υόρκης μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Αυτή την φορά, η εξέγερση για την κοινότητα έχει ξεκινήσει.

Marsha P. Johnson
Πηγή Εικόνας: https://avmag.gr/

Ημέρα Σάββατο, ο κόσμος έρχεται να κοιτάξει το καμένο και μαυρισμένο Stonewall Inn. Στους τοίχους του μπαρ εμφανίζονται γκράφιτι με φράσεις όπως “Drag power”, “They invaded our rights”, “Support gay power” και “Legalize gay bars”

Την επόμενη νύχτα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται μπροστά  από το Stonewall. Μάρτυρες περιγράφουν: «Εμείς ήμασταν απλά έξω. Ήμασταν στους δρόμους.» Η Marsha P. Johnson, μαζί με τη Zazu Nova και την Jackie Hormona, ήταν τα τρία άτομα που είναι γνωστό ότι βρίσκονταν πάντα μπροστά στις πορείες της απώθησης κατά της αστυνομίας. Η επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει. Η πορεία της 28ης Ιουνίου έφερε την επόμενη και, έτσι, στην Αμερική του ’70 ξεκινά το ταξίδι για την κατάκτηση των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBTQI+.

Ποια ήταν όμως η Marsha P. Johnson;

Ήταν ένας άνθρωπος που δεν έδινε δεκάρα για την άποψη των άλλων. Mέλος της LGBTQI+ κοινότητας που αφιέρωσε τη ζωή του στην ελευθερία. Πρέσβειρα των εξεγέρσεων του Stonewall και ιδρύτρια της οργάνωσης S.T.A.R (Street Transvestite Action Revolutionaries). Μαζί με τη Marsha P. Johnson, πάντα κοντά η Sylvia Rivera, η πρέσβειρα της κοινότητας των τρανσέξουαλ που αγωνίστηκε για την ελευθερία των γκέι, των λεσβιών, των bi, των τρανς και όλων των ανθρώπων του ουράνιου τόξου. Τα συνθήματα της Marsha και της Sylvia; Πάντα τα εξής: «Η εξουσία στους ανθρώπους», «Αγάπη μου, θέλω τα γκέι δικαιώματά μου τώρα» και «Γκέι απελευθέρωση τώρα».

Marsha P. johnson
Πηγή: New York Public Library digital collection

Το στίλ της Marsha P. Johnson

Η Johnson άρχισε να φοράει φορέματα σε ηλικία πέντε ετών, αλλά σταμάτησε προσωρινά λόγω παρενόχλησης από αγόρια που ζούσαν κοντά. Μετά από αυτό, η Johnson περιέγραψε την ιδέα να είναι ομοφυλόφιλη ως «κάποιου είδους όνειρο», παρά ως κάτι που φαινόταν δυνατό, και έτσι επέλεξε να παραμείνει σεξουαλικά ανενεργή μέχρι να φύγει για τη Νέα Υόρκη στα 17. Η Johnson, μετά την έλευσή της στη Νέα Υόρκη, έκανε coming-out και δήλωσε ότι «η ζωή μου έχει χτιστεί γύρω από το σεξ και την απελευθέρωση των ομοφυλοφίλων, το να είμαι drag queen και τη σεξουαλική εργασία».

Το drag στιλ της Marsha δεν ήταν σοβαρό (“high drag” ή “show drag”) λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε. Υπάρχει βέβαια υλικό που δείχνει την Johnson να κάνει πλήρες, λαμπερό, “high drag” στη σκηνή, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της Johnson στις παραστάσεις ήταν με ομάδες που ήταν πιο λαϊκές, κωμικές και πολιτικές. Η Marsha ήταν γνωστή για τις  κορώνες από φρέσκα λουλούδια που φορούσε, πάντα συνοδευόμενες με το πλατύ της χαμόγελο. Η Τζόνσον ήταν ψηλή, λεπτή και συχνά ντυνόταν με ρέουσες ρόμπες και γυαλιστερά φορέματα, κόκκινα ψηλοτάκουνα και φωτεινές περούκες, που είχαν την τάση να τραβούν την προσοχή. Στην Marsha άρεσε επίσης να ντύνεται με τρόπους που θα εμφάνιζαν «το μεσοδιάστημα μεταξύ αρσενικού και θηλυκού». H Marsha P. Johnson είναι ταυτόχρονα αρσενική και θηλυκή.

Marsha
Πηγή εικόνας: fergusonformichigan1.com

Ο θάνατος της Marsha P. Johnson

Μετά τo Pride του 1992, το πτώμα της θρυλικής ηρωίδας του Stonewall βρέθηκε να επιπλέει στον ποταμό Xάντσον. Η αστυνομία αρχικά ανέφερε ότι ο θάνατος της Marsha ήταν αυτοκτονία, αλλά οι φίλοι της και άλλα μέλη της κοινότητας επέμειναν ότι η Marsha δεν είχε αυτοκτονικές τάσεις και σημείωσαν ότι το πίσω μέρος του κεφαλιού της είχε ένα τεράστιο τραύμα…


Πηγές: Wikipedia


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project