Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο της Δήμητρας Κωνσταντινίδου με τίτλο «Αδέσποτος νους». Πρόκειται για ένα έργο δείγμα της διαχρονικής αναζήτησης των ριζών μας και της επιστροφής στον τόπο από τον οποίο προερχόμαστε.

Ηρωίδα της ιστορίας είναι η Ελπίδα, η οποία βρίσκεται σε μια διαδικασία αναδρομής στο παρελθόν παρασύροντας μας στις αναμνήσεις της. Αναμνήσεις από τα νεανικά της χρόνια, τους φίλους, τον έρωτα, την προσπάθεια της να ζήσει μακριά από την πατρίδα της, την Μυτιλήνη και να δουλέψει στη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικό ρόλο στη ζωή της διαδραματίζει η γνωριμία και η συνάντηση της με τη Ζωή, με την οποία δένονται με ισχυρά δεσμά φιλίας. Συμπορεύονται μαζί με σκοπό να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Αν και τα πρόσωπα είναι υπαρκτά η χρήση των ονομάτων θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσουμε αλληγορική. Καθώς πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο έργο που από την μία πλευρά, μας διαδίδει την ανάγκη του ανθρώπου να καταφεύγει στις πατρογονικές του ρίζες από την άλλη, η έννοια της ζωής με την έννοια της ελπίδας είναι τόσο αχώριστες, όσο αχώριστες φίλες είναι και οι ηρωίδες του βιβλίου. Με την απουσία της ελπίδας στη ζωή μας δεν είναι τίποτα ίδιο.

Η χρήση του επιθέτου «Αδέσποτος» στο ουσιαστικό «νους» έρχεται σε αντίθεση με την ώριμη ηλικία της Ελπίδας, μία ηλικία που την χαρακτηρίζουν οι λογικές αποφάσεις. Εκείνη βρίσκεται αραγμένη με τη βάρκα της σε ένα κολπίσκο της Μυτιλήνης κυριευμένη από αναπολήσεις καις σκέψεις. Η θάλασσα όπως και η ζωή χαρακτηρίζεται από στιγμές ηρεμίας την οποία ταράζουν τα μπουρίνια. Παράλληλα, η χρήση του επιθέτου αδέσποτος αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει η ελευθερία στη ζωή μας. Μας επιτρέπει να ελπίζουμε και να διαβαίνουμε την πορεία ζωής μας.

Μια ενδιαφέρουσα αναγνωστική πρόταση που αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως οι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να δεθούν και να μοιραστούν πολλά χρόνια φιλίας.

Η Δήμητρα Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1951 κι έζησε εκεί μέχρι τα δεκαοχτώ της. Κατάγεται από τη Μυτιλήνη και μοίρασε χειμώνες και καλοκαίρια σε αυτά τα δύο μέρη, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε αργότερα. Σπούδασε ιατρική στην Περούτζια της Ιταλίας και ακολούθως οδοντιατρική στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΠΘ. Εργάστηκε ως οδοντίατρος στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύει τη θάλασσα και το ψάρεμα. Τώρα τον περισσότερο χρόνο της τον χαίρεται στη Μυτιλήνη

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.