Η μουσική, η μεγαλύτερη επιρροή στον άνθρωπο, δεν αφορά μόνο τη ψυχαγωγία, μα υπάρχει στη ζωή μας γιατί μας διδάσκει μέσα από τους στίχους της και μας συνδέει με καταστάσεις και περιστατικά που δε πρέπει να ξεχνάμε. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες η ροκ και η μέταλ μουσική, έδωσαν μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας. Εδώ θα δούμε μερικά από τα πιο ιστορικά κομμάτια στην ιστορία της μέταλ αλλά και της ροκ σκηνής.

1) “Angel of death”- Slayer

Ένα κομμάτι αφιερωμένο σε μια απ’ τις πιο απάνθρωπες προσωπικότητες που πέρασαν από την ιστορία. Μέσα στους στίχους υπάρχουν οι λέξεις Άουσβιτς, Surgery και “butcher”. Kαι φυσικά δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Τζόζεφ Μένγκελε. Τον “άγγελο του θανάτου”, ο οποίος ευθύνεται για ένα τεράστιο μερίδιο θανάτων μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και όχι μόνο, αφού με τη λήξη του, διέφυγε στη Λατινική Αμερική και συνέχισε ανενόχλητος τα αρρωστημένα του πειράματα.

2- “The rise of evil”- Sabaton

Οι ιστορικοί Sabaton για μια ακόμη φορά “παραδίδουν” την άνοδο του Χίτλερ. Σε ένα κομμάτι γεμάτο ερωτήσεις, που δε βρήκαν ποτέ απάντηση, όσον αφορά τον αντισημιτισμό, την ειρήνη που χάθηκε εν μία νυκτί και την προπαγάνδα που “ανύψωσε το κακό”.

https://www.youtube.com/watch?v=HwUPzGQjUE0&t=63s

3) “Alexander the Great”- Iron Maiden

“Σ΄ένα κομμάτι της αρχαίας Ελλάδας” αναφέρονται οι Ιron Maiden. Σε αυτόν που έγινε ο Βασιλιάς της Μακεδονίας, τον Μέγα Αλέξανδρο. Ένα τραγούδι ύμνος, για την ισχυρή προσωπικότητα και τα τρανά κατορθώματα του γιου του Φιλίππου Β’.

https://www.youtube.com/watch?v=OGL_L0fok10

4) “Creeping Death”- Metallica

Οι Metallica, αγγίζουν τη θρησκευτική ιστορία και παράδοση με το Creeping Death, που αναφέρεται στη δέκατη πληγή του Φαραώ. Για το πώς στάλθηκε ο Άγγελος να πάρει τις ψυχές των πρωτοτόκων, όσων σπιτιών τα κατώφλια δεν ήταν βαμμένα με αίμα αρνιού. Αναφορά γίνεται επίσης στην ένατη, την όγδοη και την έβδομη πληγή.

5) “Wind of change”- Scorpions

Με τον “αέρα της αλλαγής” ακούστηκαν οι Scorpions το 1989, όταν κατεδαφίστηκε το τοίχος του Βερολίνου και ένωσε το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της πόλης. Η μπάντα δήλωσε πως εμπνεύστηκε το κομμάτι, από μια επίσκεψη τους στη Μόσχα και συνδέθηκε ίσως με το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της Ευρώπης.

6) “Orders from the dead”- Rotting Christ & Diamanda Galas

Σε μια συνεργασία που προκαλεί δέος και ανατριχίλα, η διεθνώς αναγνωρισμένη και ελληνικής καταγωγής Diamanda Galas μαζί με τους Rotting Christ, δίνουν μια πλήρη περιγραφή της φρίκης της Μικρασιατικής καταστροφής. Με τα λίγα ελληνικά της επικαλείται τον Θεό και γνωστοποιεί παγκοσμίως τις βαρβαρότητες που έλαβαν χώρα, αφού στο τέλος καταριέται με τη φράση “Πανάθεμα τους!” . Ένας φόρος τιμής σε όλους τους Μικρασιάτες που έδωσαν ψυχή και σώμα για να υπερασπιστούν τη πατρίδα, τη τιμή και τη θρησκεία τους.

Όπως είναι γνωστό, δεν είναι μόνο αυτά τα τραγούδια που χρησιμοποίησαν ιστορική θεματολογία. Υπάρχουν τόσα πολλά, που σίγουρα έχουν να μας μεταλαμπαδεύσουν την ιστορία, όπως πολλοί από εμάς δε τη ξέρουμε.

2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.