Είναι γεγονός πως σε πολλές σειρές οι σεναριογράφο παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο για την επιτυχία μιας σειράς. Αρκετές σειρές, μάλιστα, είναι βασισμένες σε βιβλία ή σε comics, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο, αφού σημαίνει, ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστή μεταφορά των χαρακτήρων αλλά και της πλοκής στην οθόνη. Είναι απόλυτα λογικό, όμως, κι ότι θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα, ώστε να μεταφερθεί η σειρά με επιτυχία στην μικρή οθόνη. Όμως πολλές φορές στην προσπάθεια τους να μεταφέρουν ένα βιβλίο ή ένα comic πιστά και να μην ξεφύγουν, κάνουν πολλά λάθη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να «χάνουν την μπάλα» και πολλές φορές να μην είναι σωστό το αποτέλεσμα. Πάμε να δούμε τα πιο 3 σημαντικά λάθη που κάνουν οι σεναριογράφοι, κατά τη μεταφορά από το χαρτί στη μικρή οθόνη.

1) Πρέπει να ξεχωρίζουν τους κεντρικούς χαρακτήρες και να μην τους θυσιάζουν για ένα ship.

Το σημαντικότερο λάθος, που κάνουν οι σεναριογράφοι κατά τη μεταφορά, είναι ότι πολλές φορές, επειδή ένας κεντρικός χαρακτήρας δεν είναι τόσο αγαπητός στο κοινό, αποφασίζουν να τον «αντικαταστήσουν». Σε αρκετές σειρές αυτό γίνεται μ’έναν χαρακτήρα αρκετά αγαπητό στο κοινό, ο οποίος όμως σε μια καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον πρωταγωνιστή. Καθώς, όταν ένας συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο, έχει στο μυαλό του μια δομή και συγκεκριμένους χαρακτήρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα βιβλία που βασίζονται πάνω σ’ένα χαρακτήρα, που το βιβλίο έχει το όνομα του και στις σειρές τον βλέπουμε σαν βοηθητικό ρόλο. Αυτό συνέβη στην γνωστή σειρά «Arrow», όπου ένας από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες του comic η «Laurel Lance» ( Black Canary ) δολοφονήθηκε. Όμως για τους λάτρεις των comics, αυτό ήταν ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα για την σειρά. Όπως επίσης και στην σειρά The Vampire Diaries, που παραγκώνισαν τον πρωταγωνιστή και κεντρικό πρόσωπο της σειράς «Stefan Salvatore» επειδή δεν άρεσε στους φαν. Αυτό δίχασε το κοινό που έβλεπε την σειρά, κάνοντας, έτσι, τον περισσότερο κόσμο να την παρακολουθεί δυσαρεστημένος. Καταλαβαίνω απόλυτα την θέση των σεναριογράφων, όμως, δεν γίνεται να προσπαθούν και να κάνουν ευτυχισμένους τους fans και να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα. Πάντα κάποιο θα βαραίνει περισσότερο εις βάρος του άλλου.

2) Δεν σκοτώνουμε χαρακτήρες για ρατσιστικούς λόγους ή επειδή δεν είναι δημοφιλείς.

Το δεύτερο μεγάλο λάθος των σεναριογράφων είναι ότι επειδή στην πορεία της σειράς κάποιος χαρακτήρας, δεν είναι δημοφιλής τον σκοτώνουν. Κάποιες φορές σκοτώνουν χαρακτήρες για ρατσιστικούς λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σειρά «The 100», όπου ένας χαρακτήρας ο «Lincoln» δολοφονήθηκε για ρατσιστικούς λόγους, επειδή ήταν έγχρωμος. Κάτι τέτοιο είναι λάθος και ειδικά όταν πρόκειται για μια σειρά που βασίζεται πάνω σε βιβλίο. Είναι άδικο για την σειρά, γιατί χάνει από αυτό… Άλλο ένα σύνηθες φαινόμενο είναι ο θάνατος χαρακτήρων, κεντρικών ή μη, γιατί δεν έχουν τόσο μεγάλο φαν κλαμπ όπως άλλοι. Αυτό είναι λάθος των σεναριογράφων, γιατί κάποιες φορές δεν έχουν αρκετή φαντασία για το πως θα συνεχίσουν ορθά τη σειρά και σίγουρα σκοτώνοντας χαρακτήρες δεν εξυπηρετούν την συνέχεια. Ένα από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα είναι πάλι στην σειρά «The Vampire Diaries», που πολλοί χαρακτήρες δολοφονήθηκαν (Τάιλερ, Ένζο) χωρίς να εξυπηρετεί σε κάτι το σενάριο.

3) Δεν φτιάχνουμε με το «ζόρι» ships, επειδή αρέσουν στους fans.

Για το τέλος αφήσαμε το μεγαλύτερο λάθος των σεναριογράφων. Είναι απόλυτα λογικό ότι μια σειρά »ζει» μέσα από τα νούμερα τηλεθέασης. Γι’αυτό τον λόγο οι σεναριογράφοι κάνουν, ότι περνάει από το χέρι τους για να ανεβάσουν τα ποσοστά αυτά. Στην προσπάθεια τους αυτή, όμως, ξεχνάνε να τηρήσουν την βασική δομή και σενάριο του βιβλίου. Με αποτέλεσμα οι fans να αποφασίζουν ποιοι άνθρωποι θα είναι μαζί και ποιοι όχι. Κάτι το οποίο είναι λάθος, για εμένα, γιατί πολλοί από τους θαυμαστές δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο της σειράς ή το comic, με αποτέλεσμα να στηρίζονται μόνο στην δική τους άποψη για τους χαρακτήρες κάνοντας την σειρά να έχει κενά. Έτσι, πολλά ζευγάρια σε σειρές δημιουργούνται μόνο και μόνο, γιατί αρέσουν στους fans. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό, λόγω του ότι όταν μεταφέρεται ένα βιβλίο στην τηλεόραση πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες. Οι κανόνες του βιβλίου, όπως λόγου χάριν τα ζευγάρια, γιατί, για να τους έχουν ή και όχι βάλει μαζί οι συγγραφείς κάποιον λόγο θα έχουν. Αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν στην γνωστή σειρά Arrow (Oliver – Felicity), στο The Vampire Diaries (Damon – Elena) και στο Riverdale (Cheryl – Toni).

Εν κατακλείδι πιστεύω πως είναι καλό να υπάρχουν ισορροπίες ανάμεσα στο τι θέλουν οι fans και στο τι γράφουν οι συγγραφείς. Οι σεναριογράφοι καλούνται να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Γι’αυτό τον λόγο θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι όταν μεταφέρουν ένα comic ή ένα βιβλίο στην μικρή οθόνη θα πρέπει να το κάνουν με βάση αυτό που γράφουν οι συγγραφείς. Οι fans δεν είναι συγγραφείς και είναι λάθος να τους αντιμετωπίζουν έτσι. Θεωρώ πως κάποιες σειρές θα ήταν πολύ καλύτερες αν παρέμεναν ως είχαν και όχι όπως τις ήθελαν οι fans. Γι’αυτό οι σεναριογράφοι πρέπει να ακολουθούν τις εντολές του εκάστοτε συγγραφέα, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.