Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα καθιερώθηκε το 1979, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και χάνονται κάθε χρόνο στον βωμό της επιστήμης και έχει σκοπό τον τερματισμό των πειραμάτων σε ζώα σε εργαστηριακό περιβάλλον και την αντικατάστασή τους με προηγμένες επιστημονικές τεχνικές.

Σύμφωνα με έρευνες, εκατομμύρια ζώα σε όλο τον κόσμο ζουν κλεισμένα σε εργαστηριακά κλουβιά, περιμένοντας ζαρωμένα από το φόβο το εφιαλτικό πείραμα που θα διεξαχθεί επάνω τους. Η σωματική ταλαιπωρία, το στρες που βιώνουν, το περιβάλλον στο οποίο ζουν δέσμια, έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα αυτά να αναπτύσσουν νευρωτικές συμπεριφορές όπως συνεχές στριφογύρισμα, λίκνισμα πέρα-δώθε, ξερίζωμα της γούνας τους ή/και αυτοακρωτηριασμούς. Μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων, τα ζώα που έχουν επιζήσει της έρευνας, σκοτώνονται.

Παρόλο που προηγμένες μέθοδοι αντικαθιστούν την έρευνα σε βάρος των ζώων, οι ξεπερασμένοι νόμοι απαιτούν δοκιμές σε αυτά προτού ένα προϊόν διατεθεί στην αγορά. Το αποτέλεσμα, κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα υποφέρουν και πεθαίνουν σε πειράματα που δεν μπορούν ποτέ να δώσουν ασφαλή συμπεράσματα και είναι αμφίβολης επιστημονικής αξίας.

ζώα
Στην εποχή μας, αυξάνεται ο αριθμός επιστημόνων και πολιτών που συμφωνούν και αναγνωρίζουν ότι τα πειράματα σε ζώα δε βοηθούν σε τίποτα την ανθρωπότητα, ούτε συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, καθώς τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει διότι τα ζώα διαφέρουν σημαντικά στην ανατομία, στη φυσιολογία και στο μεταβολισμό σε σχέση με τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 90% των φαρμάκων που δοκιμάστηκε σε ζώα δεν περνάει το τεστ στον άνθρωπο και τελικά δεν βγαίνει στην αγορά.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι πέρα από την απλή μετάδοση και γνωστοποίηση πληροφοριών και γεγονότων, να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με την ίση αντιμετώπιση όντων που τυχαίνει να είναι πιο αδύναμα από εμάς. Είτε αυτά είναι άλλοι άνθρωποι είτε είναι ζώα.  Κανείς δεν έχει λιγότερη αξία στη ζωή από κανέναν άλλον! Το πιθανότερο είναι πως εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο, δεν έχεις κάνει ποτέ οποιουδήποτε είδους πείραμα πάνω σε ζώο. Έχεις όμως τοποθετήσει στα αγοραστικά κριτήρια σου το να μη χρησιμοποιούνται τα προϊόντα ως πειράματα στα ζώα, ή εξακολουθείς να αγοράζεις προϊόντα που έχουν βασανίσει, ή μέχρι και σκοτώσει ανυπεράσπιστα πλάσματα επειδή είναι πιο φτηνά; Τοποθετείς τη ζωή ενός ζώου πιο κάτω από 10 ή 20 ευρώ;

ζώα

Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, για να σταματήσουμε ή να περιορίσουμε τα πειράματα πάνω στα ζώα είναι να πάψουμε να επιβραβεύουμε αυτές τις εταιρείες. Γιατί, οι τελευταίες από μόνες τους δεν θα το κάνουν ποτέ…εκτός και αν φτάσουν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

 

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων

Δείτε το προφίλ μας στο Instagram

Δείτε τη σελίδα μας στο Facebook

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.