γενοκτονία
Πηγή εικόνας: www.laconialive.gr

Η 14η Σεπτεμβρίου είναι μια ημέρα που έχει χαραχτεί βαθιά στη μνήμη ολόκληρου του ελληνικού λαού. Πρόκειται για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού το 1922 από το Τούρκικο Κράτος και η οποία καθιερώθηκε ως ημέρα Εθνικής Μνήμης στις 29 Σεπτεμβρίου του 1998, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

Την πρωτοβουλία της καθιέρωσης είχαν τρεις βουλευτές μικρασιατικής καταγωγής ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Χαραλάμπους.


Η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα γεγονός που οδήγησε στον ξεριζωμό του λαού σημειώνοντας απώλειες που φτάνουν τις 1.200.000 ψυχές. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία με επικεφαλή τον Κεμάλ Ατατούρκ, του οποίου τα συμφέροντα υπερίσχυαν ενάντια στην καταστροφή ενός ολόκληρου λαού.

Μνήμη γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Πηγή εικόνας: www.xronos.gr

Οι παράγοντες που οδήγησαν στο έγκλημα

Οι οικονομικοί λόγοι αποτελούν αδιαμφισβήτητα έναν σημαντικό παράγοντα της γενοκτονίας του Ελληνισμού. Η οικονομία πάντοτε ήταν μια εστία πολλών δεινών καθώς αποτελεί την αφετηρία συγκρούσεων και εχθρικών κινήσεων. Αυτή την εποχή λοιπόν οι Έλληνες είχαν συγκεντρώσει μεγάλο μέρος του εμπορίου και της βιομηχανίας, γεγονός που εμπόδιζε τους Γερμανούς να εισβάλλουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έτσι, το 1915 η Γερμανική Τράπεζα Παλαιστίνης, προέτρεπε τους Τούρκους να αποκόψουν κάθε οικονομικό δεσμό με το ελληνικό κράτος. Σκοπός τους ήταν η μεθόδευση για την εξόντωση των Ελλήνων εκείνης της περιοχής.

Σαφώς δεν έλειψαν και οι πολιτικοί παράγοντες που συντέλεσαν στη γενοκτονία του Ελληνισμού. Εκείνη την εποχή είχε κορυφωθεί ο τούρκικος εθνικισμός όπως εκφράστηκε από την ιδεολογία των Νεότουρκων. Το κίνημα των τελευταίων λοιπόν, που ξέσπασε το 1908, υπήρξε αποφασιστικό σημείο στην τουρκική ιστορία και αρνητικός σταθμός για την πορεία του Ελληνισμού της χώρας.

Η συμβολή των Γερμανών στη γενοκτονία

Στον εκτοπισμό των Ελλήνων από τις περιοχές της Μικράς Ασίας συνέβαλαν και οι Γερμανοί, οι οποίοι μεθόδευσαν τη συστηματική μεταφορά Ελλήνων με σκοπό τη φυσική τους εξόντωση. Ως πρόσχημα είχαν την ασφάλεια των συνόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την Ελλάδα. Στα τέλη του 1913 ξεκίνησαν οι διωγμοί με αρχικό στόχο τους ελληνικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Θράκης. Με την καθοδήγηση όμως Γερμανών συμβούλων, από τον Μάιο του 1914, οι διώξεις επεκτάθηκαν και στη δυτική Μικρά Ασία.

Γενοκτονία των Ελλήνων - Βικιπαίδεια
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Η γενοκτονία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία ήταν αποτέλεσμα οργανωμένης πολιτικής των Τουρκικών καθεστώτων μεταξύ 1894 και 1955. Συστηματικές σφαγές, βασανιστήρια και εθνικές εκκαθαρίσεις εκατομμυρίων Ελλήνων από τη γη τους στη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Ανατολική Θράκη σημειώνονται κατά το πέρασμα του χρόνου.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε το ελληνικός λαός; Ένα αίσθημα θλίψης και όχι μόνο, που κυριαρχεί μέχρι και σήμερα, είναι αυτό που μας άφησαν εκείνες οι μέρες. Ίσως όλες οι πράξεις βίας κάποια στιγμή να αποτελούν παρελθόν ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί πώς γίνεται τα συμφέροντα να κυριαρχούν ενάντια στις ανθρώπινες ψυχές. Ίσως μία μέρα, απλά να γίνουμε άνθρωποι!

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για να μαθαίνετε περισσότερα!

Giving Sight by Beasty-press


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας – 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης, ανακτήθηκε από www.cityportal.gr, τελευταία επίσκεψη 13/9/2020
  2. Γενοκτονία των Ελλήνων, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 13/9/2020
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.