Η ουσία του Street Photography, είναι η τεκμηρίωση της καθημερινής ζωής και της κοινωνίας στους δρόμους. Μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες για εξάσκηση φωτογραφίας δρόμου παντού και δεν χρειάζεται απαραίτητα να ταξιδέψετε για να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες.

Το πιο σημαντικό με τη φωτογραφία του δρόμου, είναι να διασκεδάσετε και να απολαύσετε την στιγμή. Θυμηθείτε, ο στόχος σας είναι να συλλάβετε το συναίσθημα, την ανθρωπότητα και να απεικονίσετε τον χαρακτήρα ενός ατόμου. Χρειάζεται χρόνος για να τραβήξετε τη λήψη σας, αλλά με λίγη εξάσκηση και υπομονή είναι επιβράβευση.

1. Επιλέξτε Σωστό Φακό

Η επιλογή του φακού που θα χρησιμοποιηθεί, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη φωτογραφία του δρόμου. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε έναν τηλεφακό, αλλά πιθανότατα θα δημιουργήσει περισσότερο πρόβλημα από ότι φαντάζεστε. Δεν θέλετε να είστε το ανατριχιαστικό άτομο που στέκεται σε κάποιο σκοτεινό σταθμό και στοχεύει τους αγνώστους με μία καραμπίνα στο χέρι, σωστά; Οι Kit φακοί είναι ιδανικοί για την φωτογραφία δρόμου!

2. Κάντε Σωστές Ρυθμίσεις

Ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος ρύθμισης της κάμερας για φωτογράφηση δρόμου είναι η εναλλαγή της φωτογραφικής μηχανής σε AV (λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος) και επιλέγοντας χειροκίνητα το f-stop (διάφραγμα) και το ISO. Στη συνέχεια, η κάμερα θα αποφασίσει την ταχύτητα κλείστρου.

Σε μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα, ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι περίπου f / 16 με ISO μεταξύ 200-400. Εάν η κάμερά σας εμφανίζει ταχύτητα κλείστρου μεγαλύτερη από 1 / 200ο το δευτερόλεπτο, είστε έτοιμοι να κυλήσετε. Εάν η φωτογραφική μηχανή σας, σας δίνει ταχύτητα κλείστρου κάτω από το 1/80, διατρέχετε τον κίνδυνο θολής λήψης. Για να ξεπεράσετε το θόλωμα, απλώς αυξήστε το ISO ή / και επιλέξτε ένα ευρύτερο διάφραγμα.

3. Πλησιάστε το Θέμα σας

Street Photography

Πολλές επιτυχημένες φωτογραφίες του δρόμου, λήφθηκαν μόνο λίγα μέτρα ακόμα και εκατοστά από το θέμα. Περπατώντας σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, αγορά ή πάρκο μπορεί να οδηγήσει σε μερικές αξιόλογες φωτογραφίες εάν είστε προσεκτικοί και διατηρείτε τα μάτια ανοιχτά για ενδιαφέροντα θέματα.

Στο Street Photography απαιτείται να χρησιμοποιήσετε τα πόδια σας ως ζουμ για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή

4. Πάρτε την Κάμερά σας Παντού

Street Photography
Hewlett-Packard HP Photosmart M440 f/4.8 | 1/1600s | ISO100 | 5.90 mm

Το Street Photography είναι αυθόρμητο και δεν περιμένει κανέναν, γεγονός που δεν πρέπει να ξεχνάτε! Η φωτογραφική μηχανή είναι μια επέκταση του εαυτού σας – είναι η πύλη σας για να μοιραστείτε το όραμά σας με τον κόσμο και δεν θέλετε να χάσετε μια εκπληκτική ευκαιρία φωτογραφίας, χωρίς να έχετε τη φωτογραφική μηχανή πάνω σας.

Αυτή η ευκαιρία είναι γνωστή ως «αποφασιστική στιγμή», όπου έχετε μόνο ένα δευτερόλεπτο για να καταγράψετε το θέμα σας προτού να φύγει για πάντα. Σπάνια έχετε μια δεύτερη ευκαιρία, οπότε να είστε προετοιμασμένοι.

5. Αγνοήστε τη Φωνή στο Μυαλό σας

Street Photography
Hewlett-Packard HP Photosmart M440 f/2.7 | 1/250s | ISO104 | 5.90 mm

Μερικοί άνθρωποι φοβούνται την ιδέα του Street Photography. Ίσως ο φόβος της απειλής της σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και η απειλή της αστυνομίας μπορεί να αποτελέσουν κατασταλτικούς παράγοντες. Αυτοί οι φόβοι βασίζονται σε αληθοφανή ψέματα. Τις περισσότερες φορές που κάποιος δεν θέλει να αποτελέσει μέρος του κάδρου σας, απλά μπορείτε να διαγράψετε την συγκεκριμένη φωτογραφία! Καλό ωστόσο είναι να έχετε μαζί σας κάτι που να αποδεικνύει την ιδιότητα του φωτογράφου (κάποιο πορτφόλιο ή ακόμα και κάρτες με τα στοιχεία σας).

Βρείτε ένα ενδιαφέρον σημείο για να καθίσετε με την κάμερά σας. Περνάω πολύ χρόνο σε καφετέριες και εστιατόρια όταν ταξιδεύω, η κάμερα μου είναι έτοιμη για οποιεσδήποτε ευκαιρίες. Παρατηρώντας από ένα άνετο περιβάλλον, θα νιώσετε άνετα και θα περιμένετε να σας έρθει η έμπνευση. Είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσετε ότι βρίσκεστε έξω από ένα καφέ με τη φωτογραφική σας μηχανή από το να στέκεστε στη μέση του δρόμου.

Συντονιστείτε και ακούστε μουσική από το iPod σας ενώ περπατάτε έξω με την κάμερα. Η μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να εμπνεύσετε τη δημιουργικότητα. Δεν προτείνω να το κάνετε αυτό τη νύχτα, σε ασυνόδευτα ή άγνωστα μέρη! Πρέπει να γνωρίζετε πάντα το περιβάλλον σας.

6. Φωτογραφίστε από την Οθόνη της μηχανής

Στην φωτογραφία δρόμου συνίσταται να τραβήξετε τη φωτογραφία με την κάμερα στο μάτι σας. Θα έχετε καλύτερη λήψη. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που δεν είναι δυνατόν να φέρετε την κάμερα στο μάτι σας και έτσι επιβάλλεται η λήψη να πραγματοποιηθεί από την Οθόνη.

Όταν άρχισα να γυρίζω για πρώτη φορά στο δρόμο, δυσκολεύτηκα να κρατήσω την κάμερα στο μάτι μου και να την δείξω προς αγνώστους. Έτσι, άρχισα να κρατάω την κάμερα στο ύψος του γοφού μου για να τραβήξω πιο ειλικρινείς φωτογραφίες. Στην αρχή δεν είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά όσο πιο εξοικειωμένος έγινα κατάφερα να καταγράψω μερικές υπέροχες στιγμές.

7. Τραβήξτε τη νύχτα

Η νυχτερινή φωτογραφία στην πόλη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μοναδικές εικόνες. Δεν είναι τόσο εύκολη όσο η λήψη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει να προσέχετε τις χαμηλές ταχύτητες κλείστρου για να αποφύγετε τη θόλωση και να χρησιμοποιήσετε το ISO και το διάφραγμα για να αντισταθμίσετε το χαμηλό φως.

Πάρτε μαζί σας ένα τρίποδο εάν σκοπεύετε να κάνετε εκτεταμένες εκθέσεις. Εναλλακτικά, η χρήση φακού γρήγορου διαφράγματος θα σας επιτρέψει να τραβήξετε σκηνές χαμηλού φωτισμού και να παγώσετε τη δράση.

Κατά τη λήψη τη νύχτα, προσπαθήστε να βρείτε ενδιαφέρουσες γραμμές, σκιές και συνθέσεις για να δώσετε στην εικόνα μια τολμηρή οπτική δήλωση. Τα θέματα με σιλουέτα είναι ενδιαφέροντα και μπορούν να δημιουργήσουν ωραίες συνθέσεις με τη σκιά να γεμίζει το πρώτο πλάνο.

8. Think outside the box

Street Photography
Hewlett-Packard HP Photosmart M440 f/4.8 | 1/590s | ISO100 | 5.90 mm

Ισχυρές ιδέες και συναισθήματα μπορούν να απεικονιστούν μέσω των απλούστερων σκηνών. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν λανθασμένα τη φωτογραφία του δρόμου με άτομα ή πορτρέτα στο δρόμο. Δεν χρειάζεστε πάντα άτομα στο κάδρο σας για να κάνετε street photography.

Μπορεί να είναι δύσκολο σε μερικά πολυσύχναστα μέρη, αλλά κάντε μια βόλτα σε ένα ήσυχο δρομάκι ή παράδρομο και αναζητήστε διαφορετικά θέματα που σας ενδιαφέρουν. Υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες για όλα τα είδη εικόνων με ή χωρίς άτομα.

9. Η Ποιότητα δεν είναι το Παν

Street Photography
Hewlett-Packard HP Photosmart M440 f/2.7 | 1/250s | ISO482 | 5.90 mm

Μερικοί φωτογράφοι μπορεί να διαφωνήσουν μαζί μου εδώ, αλλά από την προσωπική μου εμπειρία στη λήψη στο δρόμο, δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κάποιος τόσο με την ποιότητα της εικόνας όσο στην φωτογράφιση τοπίων.

Ναι, πρέπει να προσπαθείτε για υψηλή ποιότητα εικόνας όταν είναι δυνατόν, αλλά με τη φωτογραφία του δρόμου δεν είναι τόσο σημαντική. Κατά τη γνώμη μου, η σύνθεση, το φως, το δράμα και η ιστορία που προσπαθείτε να πείτε είναι πιο σημαντικά από την ποιότητα της εικόνας.

Εάν οι εικόνες σας καταγράφουν αυτά τα τέσσερα πράγματα, τότε είστε στο σωστό δρόμο για να γίνετε ένας σπουδαίος παίκτης δρόμου. Εξάλλου η πραγματικότητα δεν είναι πάντα ειδυλλιακή, αλλά πάντοτε ξεχειλίζει από συναίσθημα. Επιλέξτε ένα και αποτυπώστε το στην φωτογραφική σας μηχανή!

10. Το πιο Σημαντικό, Διασκεδάστε!

Όπως όλα τα είδη φωτογραφίας, είναι σημαντικό να απολαύσετε αυτό που κάνετε και να κάνετε αυτό που σας αρέσει. Εάν η λήψη στο δρόμο δεν ακούγεται σαν το είδος σας, τότε είναι πιθανό να τραβήξετε καθημερινές  εικόνες. Η δημιουργικότητα ρέει εκεί που ζει το πάθος, οπότε κάντε ότι σας κάνει ευτυχισμένο, όχι αυτό που οι άλλοι περιμένουν να δουν.

Μου αρέσει να γυρίζω στο δρόμο γιατί με βγάζει έξω, συναντώ ενδιαφέροντες ανθρώπους και βλέπω την καθημερινή ζωή από μια νέα προοπτική. Αυτό με εμπνέει να κάνω αυτό που κάνω.

Συμπέρασμα

Το Street Photography απαιτεί εξάσκηση και όσο περισσότερο βγείτε εκεί, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσεται το μάτι σας και θα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σας. Η προσέγγιση είναι απλούστερη από άλλα είδη και ο χειρισμός πρέπει να διατηρείται στα βασικά, με ελάχιστο έως καθόλου μετά-επεξεργασία.

Η αντίληψη και η διαίσθηση είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες. Η αντίληψη απαιτεί ένα δημιουργικό μάτι τις λεπτομέρειες. Η διαίσθηση είναι άμεση και δεν δεσμεύεται από καθήκοντα και προσεκτική συλλογιστική.

Αυτοί οι δύο παράγοντες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν την αποφασιστική στιγμή, μια διαδικασία που οδηγεί τις εικόνες σας στο επόμενο επίπεδο. Λόγω αυτού του τελετουργικού, δημιουργείται η κατάλληλη στιγμή που η φωτογραφία του δρόμου καταγράφεται και εκφράζεται.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.