πορτραίτα
Πηγή: Pinterest

Τα πορτραίτα είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και δυναμικές εκφάνσεις της φωτογραφίας. Έγιναν ευρέως γνωστά στα τέλη του 18ου αι. Πριν από τα πρώτα φωτογραφικά έργα του είδους, η ζωγραφική κατείχε την αποκλειστικότητα των ποτραίτων, παρουσιάζοντας μοντέλα που στην πλειοψηφία τους κατείχαν κύρος.

Η ιστορία των φωτογραφικών πορτραίτων

Το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο στην ιστορία (πρόκειται μάλιστα για αυτοπορτραίτο), έγινε από τον Robert Cornelius το 1839. Στα τέλη του 1800, γίνεται εξαιρετικά δημοφιλές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο λόγος ήταν το χαμηλό κόστος των φωτογραφικών μηχανών Kodak που μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους εκείνη την εποχή. Έτσι, ποιος θα προτιμούσε το ζωγραφικό πορτραίτο που ήταν πανάκριβο και χρονοβόρο, όταν υπάρχει η οικονομική και γρήγορη λύση της φωτογραφίας; Ίσως μόνο μια μικρή μερίδα της ελίτ.

Πηγή: penna.gr

Στη συνέχεια, κατά τον 20ο αι. το πορτραίτο γίνεται ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του φωτορεπορτάζ. Έτσι, χαρίζει στο κοινό πολύ δυνατές εικόνες, οι οποίες μιλούσαν περισσότερο κι από το πιο συγκλονιστικό κείμενο που έχει ντυθεί με τα πιο εντυπωσιακά λόγια.

Κατά τον 21ο αι. τα φωτογραφικά πορτραίτα των Celebrities, φιγουράρουν στα πιο δημοφιλή περιοδικά της εποχής. Έτσι, οι φωτογράφοι του είδους γίνονται ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι και ακριβοπληρωμένοι, αποκτώντας μία διαφορετική αίγλη.

Φτάνοντας στην εποχή μας, με τη μαζική χρήση των Smartphones και I-Phones, το αυτοπορτραίτο (ή κοινώς selfie) γίνεται προσβάσιμο σε όλους. Πολλοί το έχουν χλευάσει, καθώς το θεωρούν μία έκφραση αυτοπροβολής, χωρίς προφανή λόγο. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί και ιδιαίτερα αξιόλογοι καλλιτέχνες του είδους.

Ας πάμε όμως να δούμε 10 φωτογραφικά πορτραίτα που στιγμάτισαν την ιστορία.

1. Afghan Girl, Steve McCury
πορτραίτα
Πηγή: Pinterest

Είναι ίσως το πιο δημοφιλές πορτραίτο. Η αναγνωρισιμότητα του εκτοξεύθηκε μετά τη δημοσίευσή του στο National Geographic. Πρόκειται για μία Αφγανή κοπέλα, με καθηλωτικό βλέμμα, σε προσφυγικό καταυλισμό στο Πακιστάν.

2. Migrant Mother, Dorothea Lange

πορτραίτα

Το 1936 η Dorothea Lange, φωτογραφίζει τη Florence Owens Thompson μαζί με τα παιδιά της στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για μία αγρότισσα της οποίας το βλέμμα αντικατροπτρίζει την ψυχική κατάπτωση και ανησυχία των Αμερικανών αγροτών της εποχής.

3. A Young Man in Curlers Dressing for an Annual Drag Ball, Diane Arbus
πορτραίτα
Πηγή: Flickr

Η Diane Arbus είναι γνωστή ως η φωτογράφος των φρικιών. Στην πραγματικότητα ήθελε να προβάλει την όμορφη πλευρά των περιθωριοποιημένων από την κοινωνία ομάδων μέσα από στιγμές της καθημερινής τους ζωής. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνει και στην παρούσα φωτογραφία, την οποία τράβηξε το 1966 στη Νέα Υόρκη.

4. Albert Einstein, Yousouf Karsh
πορτραίτα
Πηγή: Digital Photography Courses

Το 1948, ο Yousouf Karsh δίνει στη δημοσιότητα την πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία του Albert Einstein. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο Princeton’s Institute for Advanced Study, όπου ο Einstein ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν άλλη μία ατομική βόμβα έπληττε τον πλανήτη, δυστυχώς η ανθρωπότητα δε θα μπορούσε να ακούει πλέον Mozart!

5. Dali’s Moustache, Phillipe Halsman
πορτραίτα
Πηγή: Pinterest

Tο 1954 πραγματοποιείται μία διαδραστική φωτογράφιση, με αποτέλεσμα φυσικά σουρρεαλιστικό, όπως ο ίδιος ο εικονιζόμενος! Πρόκειται για μία φωτογραφική ανταλλαγή δύο φίλων, όπου Dali και Halsman δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

6. Lee Jeffries, Homeless Man
Πηγή: YellowKorner

Πρόκειται για ένα από τα πιο δυναμικά πορτραίτα, από έναν εξίσου “δυνατό” φωτογράφο. Το ρουστίκ attitude του εικονιζόμενου, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο και σκληροτράχυλο φωτογραφικό στυλ, δίνουν ένα αποτέλεσμα που κόβει την ανάσα. Η τεχνική αυτή ακολουθεί όλες τις δημιουργίες του Jeffries, με το contrast (αντίθεση) να παίρνει φωτιά.

7. Les Miserables, Annie Leibovitz
Πηγή: Medium

Είναι το πορτραίτο μίας από τις αφίσες για την ταινία Οι Άθλιοι (Les Miserables, 2012). Το κορίτσι που καθηλώνει κυριολεκτικά τον φακό της Annies Leibovitz δεν είναι η Dakota Fanning, όπως πολλοί νόμιζαν αλλά πρόκειται για την Isabelle Allen.

8. Two Giants from Cusco, Martin Chambi
Πηγή: The Vintagent

Αυτό που κάνει τον Περουβιανό φωτογράφο ξεχωριστό, είναι οι ιδιαίτερες φωτογραφίες του που αποκαλύπτουν καθημερινές, αλλά συνάμα μαγικές στιγμές των ανθρώπων της Νότιας Αμερικής. Αυτό μαρτυρεί και η παρούσα φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1925.

9. Bagladesh in Portrait, David Lazar
Πηγή: Pinterest

O David Lazar, Αυστραλός ταξιδιωτικός φωτογράφος, μαγεύει το κοινό με τη δουλεία του από το 2004. Στην παρούσα φωτογραφία, το εξωτικό κορίτσι από το Μπαγκλαντές, είναι μία από τις φωτογραφίες στο Portfolio του “Bagladesh in Portrait”.

10. Princess Diana, Mario Testino
Πηγή: Flickr

Το 1997, ο θρυλικός φωτογράφος Mario Testino, πραγματοποιεί μία φωτογράφιση ορόσημο στην καριέρα του. Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα με την έμφυτη φινέτσα της και την αριστοκρατική της ομορφιά, απέδειξε ότι η κομψότητα μπορεί να είναι κάτι πηγαίο.

Μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Μπορεί και περισσότερες. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πορτραίτα. Εκεί, τα λόγια αναλαμβάνουν δύο μάτια, η εκφραστικότητα ή ένα χαμόγελο. Ή και όλα μαζί. Η ιστορία μας έχει δώσει πολλές τέτοιες στιγμές, παγώνοντας τον χρόνο με ένα κλικ. Κι ευτυχώς, το ίδιο θα συνεχίζει να γίνεται, όσο υπάρχουν φωτογραφικές μηχανές και άνθρωποι που διψάνε να απαθανατίζουν μοναδικές εικόνες!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Dorothea Lange. Migrant Mother, Nipomo, California. Ανακτήθηκε από MOMA.org.

Το πρώτο πορτραίτο 1840. Ανακτήθηκε από photographyinfo.gr

Afghan Girl. Ανακτήθηκε από Wikipedia.

David Lazar. Ανακτήθηκε από davidlazarphoto.com

Martin Chambi: ,”I Am Pre- Hispanic”. Ανακτήθηκε από The Vintagent


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press

2 COMMENTS

Comments are closed.