Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη το βιβλίο «Όσο μετράει που αγαπήσαμε…ποίηση και δύο μικρά αφηγήματα» της Ρούλας Γαλάνη.

Το Όσο μετράει που αγαπήσαμε… στοιχειοθετεί ένα πολύτιμο εργαλείο ανίχνευσης της ανθρώπινης ύπαρξης. Το ποιητικό υποκείμενο γνωρίζει πολύ καλά, με μοναδική δεξιοτεχνία ζωής και ψυχής, να περιδιαβαίνει τις δαιδαλώδεις συνθήκες που προσδιορίζουν τον κοινωνικό ιστό και ταυτόχρονα να αιωρείται πάνω από εκείνες σε μια ατέρμονη σπειροειδή υπαρξιακή περιδίνηση. Η μνήμη φωταγωγεί καταστάσεις, με τις οποίες ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος στην βιοποικιλότητά του. Η μνήμη της ποιητικής περσόνας συνδέει ένα αποκολλημένο παρελθόν σε θραύσματα εικόνων στην τροχιά του παρόντος, για να μετατραπεί στην πορεία σε μια ευοίωνη προοπτική για το μέλλον. […] Αποκομίζεται, συνεπώς, η αίσθηση από την πρώτη επαφή με αυτά τα ποιήματα ότι το υποκείμενο προχωρά διαρκώς σε μια τεράστια λεωφόρο. […] Σε αυτό το σύμπαν, δραστικό καταλύτη αποτελεί η σπάνια γλωσσοπλαστική δύναμη της Γαλάνη –άκρως καινοτόμα και ιδιαίτερη ως προϊόν μιας σπάνιας ποιητικής ιδιοσυστασίας– που σκηνοθετεί κατά βάση με αριστοτεχνική μαεστρία την όποια εξέλιξη της πλοκής, δίνοντας την αίσθηση στους αναγνώστες όχι μόνο ότι είναι θεατές της υπόθεσης, αλλά οι ίδιοι υποκινητές της εξελισσόμενης δράσης στην προοπτική της εξιλέωσης κάθε φορά ως μια εκ νέου κάθαρση, κατά το αριστοτελικό πρότυπο.

Κοσμάς Κοψάρης Φιλόλογος-Ερευνητής

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.