Είναι προφανές ότι δεν βιώνουμε stress όλοι οι άνθρωποι για τους ίδιους λόγους, ούτε με τον ίδιο τρόπο και μολονότι το stress μπορεί κάποιες φορές να είναι δημιουργικό, όταν χρονίζει  μας αρρωσταίνει και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ο κύριος τρόπος να διαχειριστούμε το stress είναι να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας στα χέρια μας και πιο συγκεκριμένα τον έλεγχο των σκέψεών μας, των συναισθημάτων, του προγράμματός μας, του περιβάλλοντός μας και του τρόπου που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. ‘Αλλωστε, είναι καιρός ν’ αντιληφθούμε ότι για την ευτυχία μας μόνοι υπεύθυνοι είμαστε εμείς.

Ένα πρώτο βήμα για τη διαχείριση του stress θα ήταν να αναγνωρίσουμε τις αιτίες του άγχους μας, αφού δεν γίνεται πάντα τόσο εύκολα αντιληπτό. Συνήθως, αναγνωρίζουμε εύκολα τις σημαντικές έκτακτες αγχογόνες καταστάσεις, τις αιτίες του χρόνιου stress ίσως δυσκολευόμαστε να τις αναγνωρίσουμε. 

‘Ενα πρώτο βήμα για ν’ανακαλύψετε ποιά είναι η πηγή του στρες είναι να καταγράψτε τι σας αγχώνει, πώς νιώθετε όταν σας κυριεύει, πώς αντιδράτε και τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Ίσως διαπιστώσετε ότι εφαρμόζετε ανθυγιεινούς τρόπους για την αντιμετώπισή του, όπως κάπνισμα, αλκόολ, εθισμός στα social media, αποχή από κοινωνικές σχέσεις κ.ά.

Όταν συνειδητοποιήσετε τις πραγματικές καταστάσεις που σας αγχώνουν και τον τρόπο που αντιδράτε σε αυτές είναι χρήσιμο να εξασκηθείτε σε άλλους τρόπους διαχείρισης μιας αγχογόνου  κατάστασης. Αν μια κατάσταση σας αγχώνει ακολουθήστε έναν από τους παρακάτω τρόπους διαχείρισης:

  • ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ό,τι σας αγχώνει: Μάθετε να λέτε όχι σε ό,τι δεν σας ικανοποιεί και απομακρύνετε από κοντά σας άτομα που δρουν τοξικά πάνω σας και σας φορτίζουν αρνητικά.
  • Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την κατάσταση που σας αγχώνει ΑΛΛΑΞΤΕ την: Εκφράστε ξεκάθαρα τα συναισθήματά σας στους άλλους και μην κρύβετε την αληθινή σας άποψη για το εκάστοτε θέμα. Επιπλέον, φτιάξτε ένα πρόγραμμα που να πειλαμβάνει δουλειά, επιμόρφωση, κοινωνική ζωή κι πάνω απ’όλα ξεκούραση.
  • Αλλάξτε συνήθειες: Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, κατά βάση μεσογειακό, βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας έστω και για 10 λεπτά κάθε μέρα και μην αμελείτε να κοιμάστε τουλάχιστον 6 με 8 ώρες την μέρα.
  • Τέλος ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ ό,τι δεν μπορείτε να αλλάξετε. Υπάρχουν καταστάσεις και γεγονότα που δεν εξαρτώνται από εσάς, όποτε μην προσπαθείτε μάταια να τις αντιμετωπίσετε μόνοι σας.  Δείτε τις δυσκολίες σαν μια ευκαιρία να διδαχθείτε και να εξελιχθείτε και φυσικά μην διστάσετε να μοιραστείτε τα αισθήματά σας με φίλους ή κάποιον θεραπευτή.
1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.