Η νευρική ορθορεξία (Οrthorexia nervosa), στις μέρες μας είναι κάτι περισσότερο από την προσκόλληση σε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Περισσότερο πρόκειται για μια εμμονή με την καλή ποιότητα τροφών, σε βαθμό που μπορεί να έχει σοβαρές συναισθηματικές και σωματικές επιπλοκές.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Apetite”, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση αυτής της όχι και τόσο γνωστής διαταραχής με άλλες διατροφικές και ψυχικές διαταραχές. Η επικεφαλής ερευνήτρια Τζένιφερ Μιλς, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης του Τορόντο, τόνισε πως η νευρική ορθορεξία παρατηρείται, όταν η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή φτάνει στην υπερβολή και χάνεται ο έλεγχος. Ωστόσο, αποτελεί ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες όπως αποδείχτηκε αλλά και τους άνδρες.

Αν και η συγκεκριμένη διαταραχή δεν συμπεριλαμβάνεται στα εγχειρίδια των ψυχικών διαταραχών όπως η βουλιμία, η νευρική ανορεξία κ.ά., υπάρχουν ορισμένα σημεία που τη διαχωρίζουν από την απλή τήρηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής. Συγκεκριμένα, μπορεί τα άτομα με ορθορεξία να αποφεύγουν τις ίδιες τροφές με εκείνους που απλά “προσέχουν” τη διατροφή τους π.χ. συντηρητικά, αλάτι, ζάχαρη, ζωικά προϊόντα κ.ά., ωστόσο οι πρώτοι ξοδεύουν υπερβολικά πολύ χρόνο και ενέργεια για την επιλογή των “καλύτερων” τροφών ενώ κάποιοι μπορούν να περιορίσουν το διαιτολόγιό τους σε έναν πολύ μικρό αριθμό τροφών. Δεν ενδιαφέρονται τόσο να ελαχιστοποιήσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες όσο να επιλέξουν τα προϊόντα με την καλύτερη ποιότητα.

Οι επιπτώσεις της διαταραχής αυτής είναι ποικίλες. Οι πάσχοντες μπορεί να φτάσουν στο σημείο να μην μπορούν να φάνε τίποτα μη σπιτικό, αλλά και να απομονώνται καθώς δεν μπορούν να φάνε ούτε έξω σε εστιατόρια, ούτε σε σπίτια άλλων, επειδή αμφισβητούν την ποιότητα τροφής και τον τρόπο μαγειρέματος. Πολλαπλοί είναι οι παράγοντες που σχετίζονται ή διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής. Η αμεσότητα και η ποσότητα της ενημέρωσης λόγω και της εξάπλωσης των κοινωνικών δικτύων μπορεί να πυροδοτεί και να συντηρεί αυτούς τους φόβους. Ιδιαίτερα, τα άτομα με κακή αυτοεικόνα σώματος κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν αυτή την διαταραχή, ενώ τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να παρουσιαστούν ως σύμπτωμα ιδεοψυχαναγκαστικής ή άλλης αγχώδους διαταραχής.

Οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσουν όσους βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Η συζήτηση με κάποιον ειδικό που να ειδικεύευται σε διαταραχές άγχους, διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές αυτοαντίληψης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.